Loup Bureau, Alice Diop i Nicolas Peduzzi na festivalu Zagreb Dox

Francuski institut podupire Međunarodni festival dokumentarnog filma Zagreb Dox, u okviru kojega će biti prikazana 3 francuska filma u konkurenciji.

Od 3. do 10. travnja 2022., Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17

“Rovovi”, Loup Bureau, 2021, 85’

Srijeda 6. travnja u 20h, Dvorana 1

Petak 8. travnja  u 16h, Dvorana 1

Francuski ratni dopisnik i redatelj Loup Bureau u svojemu prvom filmu vodi nas na impresivno filmsko putovanje koje otkriva golu istinu i poteškoće preživljavanja u onomd što se obično naziva “posljednjim sukobom na europskom tlu”.

Snimljen prošle godine u Donbasu u Ukrajini, film predstavlja ukrajinske vojnike koje se bore sa separatistima koje podržava Rusija. U dobi koja nekima predstavlja najbolje godine u životu na prvoj se crti bore muškarci i žene osuđeni na kopanje rovova dok po njima pljušte bombe, dok diplomati na udaljenim lokacijama pregovaraju o nestabilnim primirjima i prekidima vatre…

Festivali i nagrade: Venicija FF (2021) ; IDFA (2021) ; Umeå European FF (2021) ; Watch Docs IFF (2021) ; DocPoint Helsinski (2022)

“Mi”, Alice Diop, 2020, 115’

Petak 8. travnja u 21h, Dvorana 4

Subota 9. travnja u 16h, Dvorana 3

Suptilan i oštrouman film nastao u svijetu koji voli prečice i jednostavne odgovore. RER B je linija prigradskog vlaka koja spaja Pariz i njegovu okolicu od sjevera do juga. Alice Diop vodi nas kroz ta predgrađa i upoznaje s nekima od njihovih stanovnika i priča. Opravdano se odlučivši za fragmentiranu strukturu mozaičnog portreta kako bi opisala raslojeno društvo, Diop pokazuje dojmljivu razinu kontrole nad svojim esejem i njegovim učinkom. Današnju Francusku razaraju podjele. No ljudski poriv za davanjem, kao i za primanjem, tvrdoglavo se uvlači u svaku situaciju, promatranu ili izazvanu. Je li možda upravo to ono što još uvijek drži naciju na okupu?

Festivali i nagrade: Berlinale: Encounters Award; Documentary Award (2021) ; DokuFest: International Dox Award (2021) ; Visions du Réel (2021).; Karlovy Vary IFF (2021) ; Indielisboa (2021) / IDFA (2021)

“Pjesma duhova”, Nicolas Peduzzi, 2021, 80’

Subota 9. travnja u 22h, Dvorana 1, u nazočnosti redatelja

Portret grada Houstona u Teksasu kroz priču potpuno oprečnih likova. Uoči uragana Harvey, OMB Bloodbath, učenica i prijateljica Georgea Floyda i reperica rođena u Third Wardu, gdje pretežno živi afroamerička zajednica, pokapa prijatelja Kennyja Loua. Will potječe iz bogate četvrti, no luta ulicama i bori se s ovisnosti i obiteljskim demonima. Likovi dijele isti grad, no putevi im se gotovo nikad ne susreću. Žive u dva svijeta dramatično odvojena jedan od drugoga. No ipak dijele isto nebo i istu glazbu – žive za glazbu i zahvaljujući njoj pokazuju se u najboljem svjetlu.

Festivali i nagrade: Cannes – ACID (2021) ; Seville European FF (2021) ; Bogota IFF (2021)

Cijeli program potražite na: http://zagrebdox.net/