Noć ideja 2021.

SASTANAK 28. SIJEČNJA 2021. u 16h50 uživo iz Hrvatske!

 Godišnji sastanak posvećen slobodnom protoku ideja i znanja, 6. izdanje Noći ideja, koje koordinira Francuski institut, održat će se u četvrtak 28. siječnja 2021. na temu “Bližnji”. Više od 200 lokalnih izdanja ove Noći ideja bit će ostvarenomeđunarodnom formatu, od Finske do Južne Afrike i od Fidžija do Perua!

Izdanje 2021. poprimit će posebno značenje za vrijeme pandemije COVID-19. Ovom će temom “Bližnji” nastojati propitati transformaciju naših odnosa s prostorom i mobilnošću, nove solidarnosti koje kriza naših ekonomskih i društvenih modela traži ili mjesto digitalnog u našim društvima, koje sve više oblikuje naš odnos prema svijetu. Tema “Bližnjih” nas također poziva na propitivanje evolucije suvremenih društvenosti i više nego ikad našeg odnosa s drugima.

Iako zdravstvena kriza ograničava okupljanja i putovanja, Francuski institut svima nudi jedinstveno iskustvo, 24 sata Noći i ideja na Facebooku (pronaći na stranici Francuskog instituta u Hrvatskoj), YouTubeu i na www.lanuitdesidees.com. Zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti prijedloga francuske kulturne mreže širom svijeta, ovaj će događaj prelaziti vremenske zone i učiniti da lokalna iskustva odjekuju u velikom globalnom “Liveu”!

Ovaj će se događaj zaustaviti u Hrvatskoj u 16.50 sati uživo iz grada Rijeke kako bi s Irenom Kregar Šegota, direktoricom Rijeke 2020, razgovarali o projektu europske prijestolnice kulture. Ovaj projekt, isprva zamišljen na konceptu blizine, suočen sa zdravstvenom krizom, morao se u potpunosti modificirati.

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière i ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin moderirat će ovu razmjenu iz prostora Francuskog instituta u Hrvatskoj u Zagrebu.

Pridružite nam se 28. siječnja, tijekom 24 sata, a posebno u 16h50, kada će svijet Noći ideja biti usmjeren prema Rijeci!