Nakon Zagreba i Rijeke ciklus “Zvijezde francuskog filma” seli u Dubrovnik

Ljetno kino Slavica – Dubrovnik

 

Nakon Zagreba i Rijeke i Dubrovnik će prikazati neke od filmova iz ciklusa Zvijezde francuskog filma koji predstavlja glumice čija je slava prelazila granice njihove domovine i velike kinematografije u kojoj su stvarale.

 

Arletty u filmu DJECA RAJA (Marcel Carné, 1945.)

Petak, 7. srpnja u 21h

Jedini film u ovom izboru koji je nastao prije završetka Drugog svjetskog rata je Djeca raja (Les enfants du paradis, 1944.) Marcela Carnéa (1906. – 1996.) jedan od vrhunaca poetskog realizma, iznimno značajne tendencije koja je dominirala francuskim filmom potkraj tridesetih godina prošlog stoljeća.

Garance je kurtizana oko koje se isprepleću niti rekonstrukcijske priče iz života kazališta XIX stoljeća. Iako oženjen, pantomimičar Baptise je zaljubljen u Garance. Postoje naznake da bi ljubav u potpunosti mogla biti uzvraćena, ali za Garance su zainteresirani i brutalni kriminalac Lacenaire, te ambiciozni glumac Frédérick.

Film je podijeljen u dva dijela, jer je nacistička vlast za vrijeme II svjetskog rata zabranila snimanje filmova dužih od 90 minuta.

 

Anouk Aimée u filmu LOLA  (Jacques Demy – 1961.)

Petak, 14. srpnja u 21h

Lola2

Anouk Aimée tumači naslovnu ulogu Lole, cabaret zabavljačice u Nantesu i majke mladog dječaka. Prošlo je već sedam godina otkako ih je dječakov otac ostavio i otišao u Ameriku s obećanjem da će se vratiti kada se obogati. U njegovoj odsutnosti u Lolu se zaljubljuje Roland, njezin prijatelj iz dječjih dana, a prema njoj nije ravnodušan ni američki mornar Frankie.

 

Jeanne Moreau u filmu  LIFT ZA GUBILIŠTE (Louis Malle – 1958.)

Petak, 21. srpnja u 21h

Lift za gubilište

Florence i njezin ljubavnik Julien smislili su savršen plan kako se riješiti njezina muža, uspješnog i bogatog poslovnog čovjeka; upotrijebit će njegov vlastiti pištolj i prikazati događaj kao samoubojstvo. Ipak, sve ne ide po planu. Kad je već pomislio da je napravio savršen zločin, Julien shvati da je ostavio kuku pomoću koje se uspeo na balkon, na ogradi. Vraća se po nju, ali tad stvari dobiju novi zaokret…