Zagreb Kom 9

Specijalna francuska večer i sudjelovanje francuske glazbenice Lise Berthaud, viola !

Deveto izdanje Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe (Zagreb Kom 9) ponovno će u listopadu preobraziti glavni grad Hrvatske u svjetsku pozornicu najljepše klasične glazbe. Pod vodstvom njemačko-japanske violinistice i dobitnice nagrade ECHO Klassik, Susanne Yoko Henkel, glazbenici svjetskoga ranga iz 14 zemalja predstavit će koncerte sa samim vrhuncima komornoglazbene literature, od baroka do suvremene glazbe.

Francuska glazbenica Lise Berthaud, viola, priznata kao iznimna zvijezda u usponu na glazbenoj međunarodnoj sceni, sudjelovat će na 8 od 9 koncerata koji će se održati tijekom festivala.

http://www.youtube.com/watch?v=rSNYYAWsLpE

Lise Berthaud (viola) i Jérôme Ducros (klavir) s programom Guillaumea Connessona, pod ravnanjem Stéphana Aubéa.

14. listopada u 20h00, ne propustite French night, večer posvećenu francuskim skladateljima, s programom Mauricea Ravela, Claudea Debussya, i drugih !

 

lise-berthaud-son-altiste-royale

Lise Berthaud rođena je 1982. i s pet godina počela je svirati violinu te zatim prešla na violu. Studirala je u klasi Pierrea-Henryja Xuereba i Gérarda Causséa na konzervatoriju CNSM u Parizu te je nagrađena na Europskom natjecanju mladih instrumentalista 2000. Godine 2005. osvojila je nagradu „Hindemith“ na Međunarodnom natjecanju u Ženevi, a 2009. bila je u užem izboru za „Otkriće godine“ nagrada Victories de la musique classique.

Lise Berthaud jednoglasno je hvaljena kao iznimna zvijezda u usponu na glazbenoj sceni. Gošća je prestižnih koncertnih dvorana i festivala po cijeloj Europi te nastupa s umjetnicima kao što su Renaud Capuçon, Eric le Sage, Augustin Dumay, Pierre-Laurent Aimard itd.

U rujnu 2013. odabrana je za program New Generation Artists BBC-jeva Radija 3 te pozvana da nastupa s BBC-jevim simfonijskim orkestrom, filharmonijom i BBC-jevim Nacionalnim orkestrom iz Walesa. U listopadu 2013., Leonard Slatkin pozvao ju je da izvodi i snimi Berliozovo djelo Harold u Italiji s Nacionalnim orkestrom iz Lyona, u sklopu njihova ciklusa za izdavačku kuću Naxos.
Kao solistica, Lise Bethaud bila je gošća brojnih uglednih orkestara diljem svijeta poput Islandskoga simfonijskog orkestra, Nacionalnog orkestra Belgije, Diseldorfških simfoničara, sastava Les Musiciens du Louvre, Sinfoniette iz Hong Konga, Filharmonija iz Wroclawa i Sao Paula, Pariškoga komornog orkestra, Valonskoga komornog orkestra, Sinfoniette iz Hong Konga i niza francuskih orkestara.