Za Bukvu, Compagnie Iéto

Predstava novog cirkusa

Petak 22. rujna 2023., Klanjec

U sklopu festivala « Suvremeno u Zagorju »

Nedjelja 24. rujna 2023. u 17h30, školski park Dugave, Ul. Svetog Mateja 29, Zagreb

U sklopu « Kulturnog uličnog festivala »

Fnico Feldmann i Itamar Glucksmann navikli su raditi kao duo kako bi svjedočili o onome što utemeljuje njihovu ljudskost. Ali ova najnovija kreacija zamišljena je kao trio. Svoju osjećajnost i dobroćudnost dijele s ovom bukvom, ovim dvojnikom, drugim predstavnikom živih.

U režiji Benjamina De Matteïsa govore o prolasku vremena, našoj krhkosti u svemiru koji nas nadilazi, svojem načinu opiranja kaosu, penjanju u visine dok su ujedno usidreni u čvrsto tlo. Te su želje gotovo metafizičke. Oni pronalaze očitu i svijetlu korespondenciju u jednostavnoj prisutnosti ovog stabla koje postaje partnerom. Iako posjeduje dugovječnost koju nam je teško zamisliti, drvo u sebi nosi puno ljudskog stanja kroz svoju snagu i ranjivost.

Dok rast grana predstavlja bujanje života, korijenje sugerira prošlost i povijest, a lišće koje šušti te čiji se pokret čuje prije pada, prati nas u filozofskom sanjarenju o odnosu između Čovjeka i živućeg.

Jurišajući na tisuću i jedan način na ovog izaslanika prirode, akrobati fluidno crtaju više od predstave: metaforu. Metaforu čovječanstva, slamka u protoku elemenata.