Vrtlog

Compagnie Non Nova (Francuska)

Nedjelja, 15. i ponedjeljak, 16. 6.2014., 21:00

U okviru Festivala novog cirkusa

Trajanje: 50 min.
Cijena ulaznice: 100 kn

www.cienonnova.com

„Genijalna redateljica Phia Ménard jasno je shvatila da tijelo nije nužno pitanje mesa i kostiju, već prije projekcija misterija imaginacije .“ (Time Out, Pariz, France)

U pozadini novih predstava Compagnie Non Nova, koje glavnu rolu nude vjetru, fascinacija je vremenskim promjenama koje utječu na ljudsko raspoloženje. Studija Ludwig-Maximilians sveučilišta u Münchenu pokazala je porast broja samoubojstava za 10 posto u vrijeme kad u Europi puše topli suhi vjetar poznat pod nazivom fen. Postoje i brojni urbani mitovi koji povezuju vjetrove s najrazličitijim pritužbama, od migrena do psihoza. Svaki vjetar nosi svoju priču, i svako društvo ima svoj vjetar. Malo je vjetrova koje je mimoišla destruktivna reputacija.

U srcu „Vortexove“ oluje mračni se demoni u vjetru krote. Predstava je to o identitetu i transformaciji, nastavak putovanja transrodne umjetnice prema samoj sebi. Manipulatorica neukrotivim objektima koju smo na šestom Festivalu novog cirkusa pratili kako se bori s ledenim kuglama koje padaju na pozornicu, ovog puta zadaje si zadatak plesa s neuhvatljivim. Uz vjetar kao simbol stalne transformacije, koji se tek utopijski može ukrotiti, ovo je predstava o nestabilnim mijenama koja postavlja pitanje kako oljuštiti onaj umjetni dio sebe. U „Vortexu“ je on predstavljen u plastici, materijalu koji je postao toliko sveprisutan da smo čak prestali percipirati njegovu artificijelnost. Poetično i snažno, duboko dirljivo, ovo je remekdjelo koje nijedan ljubitelj suvremenog cirkusa ne bi trebao propustiti.

Compagnie Non Nova osnovala je Phia Ménard 1998. godine u želji da žongliranju priđe iz drugoga ugla, kroz scensko-dramaturšku strukturu svakog djela. „Non nova, sed nove“ (Ne nove stvari, ali na nov način) kredo je kompanije. Njihovi iznimno uspješni autorski projekti putovali su u više od četrdeset zemalja svijeta, a dvije predstave dosad smo uspjeli vidjeti i u Hrvatskoj – „Jongleur pas confondre“, žonglersku lekciju koja je međunarodnu premijeru imala 2007. godine na Festivalu novog cirkusa, te „P.P.P.“, predstavu s tonom leda na pozornici koja je igrala na festivalskom izdanju 2010.