Večer malih formi // Balkan u Francuskoj

Dislocated Unity (Slovenija/Hrvatska): „WO“

Porte 27 (Makedonija/Francuska): „Je me réveille pour mourir“

 

U okviru 9. FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

Trajanje: 50 min.
Cijena ulaznice: 50 kn
PREMIJERA

U pomanjkanju suvremene cirkuske edukacije u jugoistočnoj Europi, mnogi talentirani umjetnici s ovih područja okreću se školama Zapada. Francuski CNAC ili Nacionalni centar za cirkuske umjetnosti u Châlons-en-Champagne jedna je od najpoznatijih visokih školskih ustanova za cirkus. U ovoj Večeri malih formi predstavljamo radove dvoje sudionika 20. i 21. generacije uspješno diplomiranih CNAC-ovih studenata, Dane Auguštin i Vasila Tasevskog. Osim što ih povezuje isti geografski prostor iz kojeg su potekli, obilježava ih i istinski inovativni duh – oboje su u cirkuski vokabular uveli posve nove cirkuske tehnike kakve nitko prije njih nije koristio: Dana kroz unikatan, gotovo alpinistički pristup zračnoj akrobatici na tkanini, a Vasil akrobatikom na metalnoj sferi nazvanoj topka.

 „Budim se da bih umro./Brijem se, odijevam, obuvam./Ovo je moj posljednji dan: jedan dan/bez osjećaja./Sve ide po običaju./Izlazim na ulicu. Idem umrijeti./Neću umrijeti odmah. Cijeli se dan otvara preda mnom…“ Ovo je dio pjesme „Smrt u avionu“ Carlosa Drummonda de Andrade, jednog od najvećih brazilskih pjesnika svih vremena. Ti su stihovi inspirirali performans „Je me réveille pour mourir“(franc. „Budim se da bih umro“) makedonsko-francuske skupine Porte 27, posebno kreiran za Festival novog cirkusa. Na jedan veoma dugačak dan umiranja spremio se Vasil Tasevski kroz manipulaciju predmetima, akrobatiku na topki i ples.

Vasil Tasevski cirkusko je obrazovanje u Francuskoj prije CNAC-a stjecao u Centre des arts du cirque de Balthazar u Montpellieru. Privlači ga mješavina različitih umjetničkih izraza, od cirkusa do videa i fotografije, pa je njegov rad često multimedijalan.