Svjetska pretpremijera i nekoliko koprodukcija na sljedećem izdanju Festivala novog cirkusa !

 • 10. – 24. sutdenog 2016. – Zagreb

  Festival novog cirkusa u Zagrebu prati brojne hrvatske i strane umjentike u njihovim umjetničkim pustolavimana. Ove ćete godine moći pogledati nekoliko koprodukcija obećavajućih umjetnika među kojima su i dvije iznenađujuće predstave bivših studenata cirkuske škole Lido iz Toulousea

   

 • «Möbius»,  Miguel Gigosos Ronda (Španjolska/Francuska), svjetska pretpremijera

  Deseci ružičastih loptica rastvaraju svijet neobične fantazije dok žongler vodi publiku kroz svoj zamišljeni labirint žonglirajući iznevjerenim očekivanjima, stvarajući čvorove, izvijajući svoje akrobatsko tijelo, razbijajući kodove instalirane u našoj imaginaciji.

  To je cirkus inovacije, cirkus laboratorija u kojem se tehnike izvornika mogu izvrtati, cirkus koji se ne boji pokazati svoje slabosti. Cirkus koji uzima izvedbenu tehniku i prevodi je u jezik.

  Miguel Gigosos Ronda rođen je 1988. u Valladolidu u Španjolskoj. Prije zaokreta prema cirkusu intenzivno se bavio slikarstvom, skejtanjem i fizikom, što je uvelike obilježilo njegov osebujan pristup umjetničkom istraživanju. Školovao se na Lyonskoj cirkuskoj školi te na Lidu u Toulouseu, a svoje je umijeće dodatno brusio izvan akademskog obrazovanja, osobito pod vodstvom svog mentora i redatelja Irisa (Cirque Plume). Predstava „Möbius“ je Miguelov prvi samostalni autorski rad, a Festival novog cirkusa njezin je koproducent. Nakon zagrebačke pretpremijere, predstava će premijerno biti izvedena na Međunarodnom bijenalu cirkuskih umjetnosti u Marseilleu.

  • Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica), Zagreb – četvrtak 17. studenog u 20h

   

 

 

antipode

 

« Antipode », Nata Galkina (Rusija/Francuska) & Ximena Ameri (Peru/Belgija) :

 • Prva koprodukcija, „Antipode“, naslov je dobila prema geografskom terminu koji označava mjesta koja se nalaze na međusobno dijametralno suprotnim krajevima Zemlje. Predstava čiji je „Antipode“ work-in-progress u konačnici će se zvati “2005” (što je također antipodni broj). Nata Galkina, ruska cirkuska umjetnica koju je put od Ukrajine poveo preko Njemačke do Francuske, specijalistica je za žongliranje nogama. I Ximeni Ameri svijet se okrenuo naopačke – Peruanka je još u Limi pohađala rusko-peruansku školu, a iz pakla droge izvukla ju je glumačka akademija. U Finskoj je otkrila Pinu Bausch, pa zbog nje otišla u Njemačku gdje je otkrila Natu Galkinu. Danas nosi belgijsku putovnicu. Obje umjetnice s velikom životnom prtljagom na leđima, na sceni traže zamjenu za Dom.

  Teret je na tvojim leđima, tvojim ramenima, tvojim rukama. Taj teret postaje sve teži iz godine u godinu. Teret može biti vitalan i beskorisan. Može biti dobar i loš. Ponekad te tvoj teret tako pritišće…

  Potom ne ostaje ništa, možeš samo leći na leđa, podići noge prema nebu, staviti teret na nogei trčati, trčati, trčati! Jer je život ipak lijep.

  Rođena u Rusiji, Nata je  prošla Rusiju, Ukrajinu, Njemačku, Francusku, posvuda noseći svoju „trinku“, stolicu za žongliranje s nogama u zraku. U 2015. završila je cirkusku školu LIDO-Toulouse i upoznala svoju partnericu  Ximenu Ameri s kojom je stvorila « Antipodes ».

  • Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7, Zagreb – subota 12. studenog u 20h

  Predstava predstavljna s predstavom «Wak» Alexandera Vantournhouta (Belgija) & Haralda Austbøa (Nizozemska/Norveška).

  Više informacija potražite na : www.cirkus.hr