Tjedan frankofonskog filma

Ponedjeljak, 3. ožujka u 19h

Dobar murjak, loš murjak (Bad Cop, Bon Cop), 2006, Kanada

Režija: Eric Canuel 

Uloge:Patrick Houard, Colm Feore, Lucie Laurier

Ugledni odvjetnik je pronađen mrtav na granici između Quebeca i Ontarija. Policijske snage dviju provincija prisiljene su zajednički voditi istragu. Usprkos početnim zadrškama, istražitelji David Bouchard i Martin Ward, dijametralno suprotnih karaktera, bacaju se na posao bez rezerve. Originalne metode prvoga nisu baš uvijek po volji drugoga koji slijepo slijedi pravila, no takve ipak donose napredak u istrazi. Vrlo brzo, ova dvojica nailaze na trag ubojice, ljubitelja hokeja koji se skriva iza maske vratara te napada one koji „prodaju“ kanadske timove Amerikancima. 

 

Utorak, 4. ožujka u 19h

Koncert (Le Concert), 2009, Rumunjska

Režija: Radu Mihaileanu

Uloge: Mélanie Laurent, Miou-Miou, François Berleand 

Za vladavine Brežnjeva, Andrej Filipov bio je najveći dirigent Sovjetskog saveza ravnajući slavnim Bolšoj orkestrom. Ali nakon što odbija odvojiti se od svojih židovskih glazbenika, među kojima je i njegov najbolji prijatelj Saša, otpušten je na vrhuncu karijere. Trideset godina kasnije još uvijek radi u Bolšoju, ali kao čistač… Jedne večeri ostaje dokasno raditi i u ravnateljevu uredu nalazi faks: riječ je o pozivu Bolšoj orkestru da nastupi u Théâtre du Châtelet u Parizu. Andreju pada na pamet zamisao da okupi svoje stare prijatelje glazbenike koji životare obavljajući sitne posliće, te da zajedno otiđu u Pariz glumeći Bolšoj orkestar. Toliko očekivana prilika da se napokon osvete…  Nominacija za Zlatni globus za najbolji strani film.

 

Utorak, 4. ožujka u 21h

Nova Francuska (Nouvelle France), 2005, Kanada

Režija: Jean Beaudin

Uloge: David La Haye, Noémie Godin Vigneau, Juliette Gosselin

Sredinom XVIII. stoljeća Francuska polako napušta Kanadu. Pustolov François ludo se zaljubljuje u lijepu Marie-Loup. Prkoseći zavjerama i povijesnim previranjima dvoje zaljubljenih pokušat će preživjeti i spasiti svoju ljubav.

 

Srijeda, 5. ožujka u 19h

Sestra (L’enfant d’un haut), 2012, Švicarska

Režija: Ursula Meier

Uloge: Léa Seydoux, Martin-Composton, Kacey Mottet Klein

Dvanaestogodišnji Simon, koji živi sam sa sestrom Louise, iz industrijske doline malom žičarom odlazi na raskošno skijalište gdje krade skijašku opremu bogatim turistima te ju preprodaje djeci iz zgrade ostvarujući tako skroman, ali redovit prihod. Louise koja gubi posao koristi prihode Simonove preprodaje koja dobiva sve veće razmjere i tako postaje sve ovisnija o njemu.

 

Srijeda, 5. ožujka u 21h

Mala soba (La petite chambre), 2010, Švicarska

Režija: Stéphanie Chuat, Véronique Reymond

Uloge: Michel Bouquet, Florence Loiret-Caille, Eric Caravaca

Ovo je priča o srcu. Edmondovo srce više nije jako. Ali ono kuca u ritmu divlje neovisnosti koja ga tjera da odbije i samu pomisao na starački dom i pomoć od Rose koja mu dolazi kući kao njegovateljica. On se opire, ali djevojka ne popušta. Ona poznaje jeku koja obuzima srce kad ono treba prihvatiti neprihvatljivo. Ni njeno srce se još nije oporavilo. Jednog dana, gadan pad će prisiliti Edmonda da prihvati Rosinu pomoć…

 

 

Četvrtak, 6. ožujka u 19h

Izlet (Un voyage), 2011, Slovenija

Režija: Nejc Gazvoda

Uloge: Luka Cimprić, Jure Henigman, Nina Rakovec

Troje prijatelja odlučuje otići na putovanje kao što su to već napravili nakon srednje škole. Ali sad su odrasli i situacija se bitno promijenila. Gregor je otišao svojim putem, Živa studira u inozemstvu, dok je Andrej još uvijek na istom mjestu. Njihovi putevi se razdvajaju, a teške tajne prijete njihovu prijateljstvu.

 

Četvrtak, 6. ožujka u 21h

Mamin dečkić (Les garçons et Guillaume, à table), 2013, Francuska

Režija: Guillaume Gallienne

Uloge:  Guillaume Gallienne, André Marco, Françoise Fabian

Prvo sjećanje koje imam vezano uz moju majku je iz dobi od četiri ili pet godina. Zove nas djecu, moja dva brata i mene, na večeru govoreći: “Dječaci i Gauillaume za stol!”. Kad sam posljednji put s njom razgovarao telefonom završila je razgovor rekavši “Ljubim te moja draga”. Mogli bismo reći da između tih dviju rečenica ima nekoliko nesporazuma…

 

Petak, 7. ožujka u 19h

Rock the Casbah, 2013, Maroko

Režija: Laïla Marrakchi

Uloge:  Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Lubna Azabal

Ljeto u Tangeru. Trodnevno okupljanje obitelji nakon smrti oca u skladu s muslimanskom tradicijom. Treba napustiti plaže i kupaće kostime i odjenuti đelabe, okupiti cijelu obitelj i stvoriti ambijent žalovanja u kući. Uznemirenost je na vrhuncu pogoto stoga što je otac obitelji iza sebe ostavio same žene . Sve će se poremetiti u trenutku kad stiže Sofia, najmlađa kći koja je izgradila život drugdje. Glumica koja tumači uloge teroristkinja u američkim serijama stiže iz New Yorka nakon više godina izbivanja.

Njezin povratka je način izravnavanja računa sa sestrama i potresanja ustaljenog patrijarhalnog poretka. Između suza i smijeha kolektivna histerija potaknut će svaku od žene da se sama sebi otkrije…

 

 

Subota, 8. ožujka u 19h

Kavezi (Cages), 2006, Belgija

Režija: Olvier Masset-Depasse

Uloge:  Anne Coesens, Sagamore Stévenin, Micheline Goethals

Eve i Damien su već dugo u sretnoj vezi. Njihov život, na obali Atlantskog oceana, lijep je i uzbudljiv. Sve do jednog dana kada se sve potpuno promijenilo. Eve doživljava prometnu nesreću. Iako se fizički jako brzo oporavlja, psihička trauma ostaje i oduzima joj dar govora. Nikakvo liječenje ne pomaže i Eve se nalazi zarobljena u svojoj nijemosti. Budući da po prvi puta Damien ne može pratiti ni razumjeti Eve, par nailazi na poteškoće . Nesposoban da čuje njezinu tišinu, počinje se udaljavati sve dok se jednog dana ne nađe u zagrljaju druge žene. Eve to ne može podnijeti. Želi se boriti, dokazati mu da se može promijeniti i da se sve može vratiti na staro. Spremna je na sve kako bi spasila njihovu ljubav… Što će učiniti?