Taste the Mediterranean

Od 7. do 10. listopada 2020., Split

Hrvatska i Francuska dijele strast prema Mediteranu i gastronomiji, pa francuski chefovi svake godine s radošću dolaze na Festival Taste the Mediterranean podijeliti svoju ljubav prema mediteranskoj kuhinji. Na ovom 7. Izdanju sudjelovat će pet chefica koje su ili Francuskinje ili rade u Francuskoj. Osnivačice kolektiva ‘Les nanas de la Food Sphère’ (Cure iz sfere hrane), sudjelovat će u raspravi o pitanju jednakosti muškaraca i žena u toj profesiji na panelu “Prvi susret Mediterranean women chefs”. Također će voditi  masterclassove i pripremiti ekskluzivnu večeru u restoranu Zora Bila na kojoj će se odati počast Francuskoj!

Petak 9. listopada

  • 13h – hotel Briig, prilaz braće Kaliterna 1, Split

Panel “ Prvi susret Mediterranean women chefs”

Prvi susret mediteranskih chefica i panel o ženama u gastronomiji uz sudjelovanje najboljih stranih i domaćih chefica uz specijalnu gošću Višnju Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

  • 20h – restaurant Zora bila, Šetalište Petra Preradovića 2, Split

Ekskluzivna večera koju će pripremiti najbolje strane i domaće chefice: francuska chefica Flora Mikula iz Auberge Flora, Pariz, 2 toke Gault&Millau; meksička chefica Beatriz Gonzales, iz restorana Coretta, Pariz, Michelinova preporuka i 2 toke Gault&Millau , chefica iz Benina Georgiana Viou, Marseille, Gault&Millau trofej Mladog talenta, japanska chefica slastičarka Keiko Nagae, grčka chefica Dina Nikolaou, ambasadorica grčke gastronomije iz restorana Evi Evane, Pariz, hrvatska chefica Vesna Miletić iz restorana Tač, Zagreb, 3 toke Gault&Millau, Gault&Millau Croatia Chef tradicijske kuhinje 2019 i BIB Michelin i domaćin, chefica Sandra Tahirović, restoran Zora bila, 3 toke Gault&Millau
Cijena večere s 5 sljedova i pratećim vinima 500 kn (potrebno je rezervirati unaprijed)

Chef Flora Mikula

Flora Mikula, vrhunska francuska chefica, vlasnica je hotela i restorana Auberge Flora u neposrednoj blizini trga Bastille u Parizu. Odrasla je u Avignonu, pod utjecajem kulinarske tradicije Provanse, okružena okusima i mirisima Juga te jelima s aromama Mediterana.

Chef Flora Mikula jedinstvena je na mnogo načina. Ne samo da ima strast za kulinarstvom i namirnicama s kojima radi, već je uvijek nasmijana sa posebnim sjajem u očima. Svoje goste ne nastoji samo nahraniti već i s njima podijeliti svoju strast za mirisima i okusima hrane. Nastoji redefinirati blagovanje hrane, po čemu je i postala poznata, te je tako Auberge Flora postao nezaobilazno mjesto gdje rado dolaze svi oni koji žele uživati u obroku i uroniti u Florin svijet.

Chef Beatriz Gonzales

Ovu cheficu meksičkih korijena s adresom u Parizu, od malena je privlačio svijet gastronomije. Nakon školovanja na Institutu Paul Bocuse radila je u raznim vrhunskim restoranima, poput Lucasa Cartona u Parizu (3* Michelin). Danas je vlasnica restorana Neva Cuisine i Coretta, također u Parizu, za koje je dobila Michelin preporuku.

Beatriz Gonzales u svojim receptima unaprjeđuje francuska jela multikulturalnim okusima. Njezina su jela velikodušna i nježna, uz apsolutnu posvećenost i najmanjim detaljima.

Chef Georgiana Viou

Francuska chefica beninskih korijena fakultetsku diplomu iz područja jezika stekla je u Parizu, a njezin kulinarski uspjeh započinje osvajanjem 3. mjesta na natjecanju “Le Taittinger des Cordons Bleus” 2009. Godinu dana kasnije Georgiana Viou postaje finalistica kulinarskog showa Masterchef u Francuskoj. Nakon toga uslijedila je praksa u La Villa Khariessa pod mentorstvom chefa Lionela Levyja, a poslije i suradnje s drugim poznatim chefovima, poput Anthonyja Bourdaina, kao i vođenje vlastite TV emisije “Chez Georgiana” te izdavanje vlastite kuharice.

U 2015., u Marseilleu otvara svoj prvi restoran “Chez Georgiana”, za koji osvaja 2 toke Gault&Millau i nagradu za mladi talent godine. Nedugo zatim sudjeluje u otvaranju restorana La Piscine, gdje postaje i chefica kuhinje. U narednim mjesecima planira otvaranje novog restorana u kojem će gostima ponuditi kombinaciju kulinarskog bogatstva Benina i tradicionalne francuske kuhinje.

Pastry chef Keiko Nagae

Nakon završenog pravnog fakulteta u Tokiju, ljubav prema slastičarstvu navela je Keiko Nagae da upiše školu Cordon Bleu u Parizu. Odmah po završetku školovanja, chefica Nagae počinje raditi u poznatoj pariškoj slastičarnici Ladurée.

Chefica Nagae fokusirana je na izradu zdravih slastica, koristeći voće, agrume i japansku umjetnost prezentacije.

Chef Dina Nikolaou

Iako je studirala ekonomiju i marketing u Parizu, ljubav prema gastronomiji dovela je Grkinju Dinu Nikolaou do škole Cordon Bleu u Parizu.

Ubrzo nakon diplome, chefica Nikolaou sa sestrom Mariom pokreće Evi Evane – grčki restoran u Parizu, koji ima 2 toke Gault&Millau. Gastronomski vodič Publo Paris je 2017. Evi Evian proglasio najboljim internacionalnim restoranom u Parizu.