Predstava « Extension (+) » umjetničke skupine A.lter S.essio na PUF festivalu u Puli

Ples / kazalište / vizualne i zvučne umjetnosti

2. srpnja 2016. – 21h – PUF Festival – Pula

 

EXTension(+) Dioniz – što je onkraj nas.

EXTension(+) pokušaj je bijega iz autoritarnog konteksta, strogog, rigidnog, mašinskog, putem kontinuiranog nadmašivanja. To je rekonstrukcija putem ponavljanja, akumulacije i transformacije fragmenata (zvuka, riječi, gesti, pokreta, sjećanja). Govor i tijelo su početne točke i  materija. To je koreografska čarolija.

Audiovizualno odvajanje kontrolira izvođačica. Interaktivno pročelje dizajnirano posebno za ovaj projekt pruža joj kontrolu okruženja u trajnom dijalogu stroja i tijela. Uz uzastopne pulseve forma izniče iz vlastitih ruševina te izjeda samu sebe. Ovo je upozorenje. Hitan poziv na akciju. Ovdje. Sada.

Radi s onim što jest. Gradi na pepelu. Čineći uništenje višim od promjene, obnovom. Stvori neku razliku. Dosegni granicu. Mora doći do napuštanja, trošenja, angažiranja, pokretanja, otpuštanja, prekoračenja. Potraćeno je. Od iscrpljivanja mogućeg do potrošnje. Pokret produženja  kojeg prati opustošenost. Ovo nije što ja jesam, već kako jesam što jesam.

A.lter S.essio umjetnički je kolektiv osnovan u Francuskoj, kojeg čine Fabrice Planquette (umjetnički koncept, režija, audiovizualno stvaralaštvo) i  Yum Keiko Takayama (koreografija, izvedba). Svaki projekt rezultat je posebnog istraživanja, interdisciplinarnog i zajedničkog među članovima. Skupina stvara plesne izvedbe miješajući suvremeni i neo-butoh ples i audiovizualni/digitalni razvoj, kao i video serije i instalacije. Njihov rad istražuje mjesto pojedinca u društvu i ispituje uvjete suvremenog postojanja. Suočavanje s okolišem, samim sobom, drugima… U pozadini, ovi projekti usredotočeni su na pitanje gubitka i borbe koju on nosi. Živjeti ili preživjeti, pitanje je između borbe, sloma i igre s radikalnom konstrukcijom. A.lter S.essio prezentirao je svoj rad u većini europskih zemalja, kao i u Južnoj Americi, Kanadi i Japanu, kao i na različitim festivalima (glazbe, digitalnih umjetnosti, plesa i izvedbenih umjetnosti).

 

Koncepcija, režija, audiovizualna kreacija: Fabrice Planquette

Koreografija, interpretacija : Yum Keiko Takayama