Knjiga od stakla: susret s pjesnicima Laurence Bourgeois i Jean-Marcom Barrierom

Na putovanju Hrvatskom dvoje francuskih pjesnika, Laurence Bourgeois i Jean-Marc Barrier, zaustavit će se u Zagrebu u petak 7. travnja u 18h, na poziv francuske Medijateke. Susret s autorima moderirat će i prevoditi Vanda Mikšić i Lea Kovács.

U četvrtak 13. travnja u 18h Gradska knjižnica Zadar ugostit će pjesnike s kojima će razgovarati Roberto i Barbara Vodanović, uz konsekutivni prijevod Marije Spajić. Stihove će u hrvatskom prijevodu čitati studenti Stella Frančišković i David Sambunjak. Druženje će se od 20h nastaviti u Knjigozemskoj.

Izbor pjesama za ovu su prigodu prevele Lea Kovács, Matea Krpina i Vanda Mikšić.

 

Likovna umjetnica i pjesnikinja Laurence Bourgeois živi i stvara u svom ateljeu u Montagnacu na jugu Francuske. Surađivala je s mnogim suvremenim pjesnicima u pripremi stotinjak likovno-pjesničkih djela.

I sama piše poeziju od 2009. Dosad je objavila zbirke Feu blanc (2015) i Falaise du corps (2016). Pjesme su joj objavljene i u djelima nastalim u suradnji s drugim pjesnicima i umjetnicima – Ainsi le pli (2014), Voir feuille jointe (2015), a uvrštene su i u nekoliko antologija – Petite anthologie poétique en cœur d’Hérault (2011), Archipel 1 (2013), Archipel 2 (2014), Archipel 3 (2015) i Archipel 4 (2016).

Écrits poétiques de verre et papier jedinstveno je djelo u kojemu komuniciraju materije, prozirnost i pjesništvo (www.livredeverre.fr).

 

Jean-Marc Barrier živi i radi u Montagnacu na jugu Francuske. Diplomirao je u školi likovnih umjetnosti u Lyonu. Specijalizirao se za grafički dizajn – likovno-pjesnička djela, CD-ove, plakate, uređivanje pjesničkih zbirki. Predavao je grafički dizajn u školi Émile Cohl (1989-1994), te urednički dizajn u Školi  primijenjenih umjetnosti u Lyonu (1997-2006). Izlagao je samostalno i kolektivno diljem Francuske. Ilustrirao je zbirke Feuilles i Le rouge aux lèvres u izdanju udruge La voix du poème. Kontinuirano se bavi i fotografijom.

Poeziju piše od 2009. Dosad je objavio zbirke Tombe la parole (2010), La traversée (2012), Western (uz sliku Andréa Aragona (2014), kao i radove Où suis-je ? (pjesma i fotografije, 2012) i Farouche indécision des fleurs (likovno-pjesničko djelo u suradnji sa Charlotte Combe, 2014). Pjesme je objavljivao u časopisima (La main millénaire, Terre à ciel), a uvrštene su i u panorame te antologije (La [petite] anthologie poétique au cœur d’Hérault, 2011, Bord de l’autre, 10 poètes et 10 plasticiens, 2016). Uredio je likovno-pjesničku zbirku Voir feuille jointe, 12 poètes et 12 plasticiens (2015). Vodi radionicu pisanja poezije La table d’écriture u Cauxu.

 

Laurence Bourgeois i Jean-Marc Barrier suosnivači su i aktivni članovi udruge La voix du poème koja organizira radionice pisanja, pjesničke kabarete, čitanja uz glazbu, izložbe, a djeluje i kao izdavačka kuća. Od 2013. zajedno uređuju i vode mjesečnu radio-emisiju Les arpenteurs poétiques na Radio Pays d’Hérault. U veljači 2017. su jednu emisiju posvetili hrvatskoj pjesnikinji Sibili Petlevski.

Početkom veljače također su organizirali i vodili hrvatsku pjesničku večer pod nazivom Poezija, kao uvod u 55. Kinematografske susrete u Pézenasu, posvećene kinematografiji zemalja bivše Jugoslavije.

Zajednički su realizirali likovno-pjesničko djelo Epure du volcan (na slici), koje se sastoji od pjesme koju su zajedno napisali, grafike Jean-Marca Barriera i rada od stakla Laurence Bourgeois.