Simpozij ‘Umjetnost kritike’

Simpozij se usredotočuje na pitanje kritike umjetničke produkcije, njezine uloge i pozicije danas te novih formi za kojima traga uslijed promjena medijskog okoliša. 

 Na simpoziju će predavanja održati renomirani stručnjaci iz polja umjetničke kritike i medija: Thierry Chervel, glavni urednik njemačkog portala Perlentaucher.de, Arien Mayer i  Lanval Monrouzeau, istraživači medija pri Centre Pompidou u Parizu te Nataša Govedić, kazališna kritičarka i predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U sklopu simpozija održat će se i promocija knjige Nicolasa Bourriauda Relacijska estetika (Esthétique relationelle) u prijevodu Nataše Medved, izdavač Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Prvog dana skupa 25.11. održat će se dva vrlo zanimljiva predavanja i jedna prezentacija:

17:00
The upheaval of art criticism in the digital age and the birth of art criticism in the seventeenth century: a parallel
predavači: Ariane Mayer i Lanval Monrouzeau

Ariane Mayer i Lanval Monrouzeau, znanstvenici iz Instituta za istraživanje i inovaciju Centra Pomopidou u Parizu razvijaju projekt Digital Studies namijenjen povezivanju istraživača digitalnih tehnologija iz različitih zemalja. Ariane trenutno radi doktorat na temu književnih posljedica digitalne knjige, pod mentorstvom Bernarda Stieglera dok je Lanval suradnik na Stieglerovom projektu Ars Industrialis.

18:30
The Passionate Response and ‘Live Birds’ of Criticism
predavačica: Nataša Govedić

Nataša Govedić je teatrologinja, kazališna kritičarka, urednica Zareza, predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te autorica više knjiga o kazalištu i jedne knjige za djecu.

20:00
Perlentaucher
Prezentira: Anja Seeliger

Anja Seeliger je novinarka koja je godinama radila za njemačke časopise (Spiegel, Vogue, Taz, Taggespiegel) te je 2000. godine s Thierry Chervelom suosnovala Perlentaucher, najčitaniji njemački kulturni časopis na netu. Perlentaucher je 2003. dobio prestižnu nagradu Grimme za online novinarstvo.

Sva predavanja će se održati na engleskom jeziku.