Simplon Express – Povratak u Zagreb 

Simplon express – Povratak u Zagreb istraživački je projekt Visokog instituta likovnih umjetnosti iz Besançona (ISBA) u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U kooridinaciji Stéphanie Jamet Chavigny iz ISBA-e Besançon u suradnji s umjetnicom Géraldine Pastor-Lloret i Leonidom Kovač s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, uz sudjelovanje 5 studenata-istraživača s ISBA-e (Juliette Buschini, Alexandra Guffroy, Alexandre Jouffroy, Mélio Lannuzel i Ronan Querrec), ovaj je projekt nadahnut putovanjem umjetnika koje je 1989. organizirala « Galerija stanara » vlakom  Simplon Express koji je putovao Europom od Pariza do Zagreba. Taj vlak više ne postoji, ali njegov put obilježio je povijest Europe i njezine promjene. Istraživački tim danas eksperimentira s tim putovanjem vlakom te nudi drukčiji pogled na te zemlje i prijeđene granice i susrete s ljudima koji na tom putu žive.

U Zagrebu, istraživački laboratorij, u suradnji s studentima Akademije klikovnih umjetnosti, propitivat će pitanja poput auto-reprezentacije koja je već propitivao istraživački odjel Contrat Social tijekom projekta pod nazivom « Budući da vam kažu da je moguće » i na temelju proučavanja arhiva Ide Biard, osnivačice « Galerije stanara », koji se čuvaju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Putovanje vlakom odvija se od subote 19. studenog do petka 25. studenog 2016. od Besançona preko Dijona, Zuricha, Milana, Venecije, Trsta, Ljubljane do Zagreba (4 dana), te preko Munchena i Strasbourga s povratkom u Besançon.

Može ga pratiti na:

www.facebook.com/744.94km

www.instagram.com/744.94km

Projekt Simplon Express – Povratak u Zagreb uživa potporu francuskog Ministarstva kulture i komunikacije i Francuskog instituta u Hrvatskoj.  

 

U okviru svog dolaska u Zagreb,   Stéphanie Jamet Chavigny održat će predavanje 23. studenog u 19h na Akademiji dramske umjetnosti pod nazivom « Gledati san ». Suautorica s Véronique Dalmasson knjige  « Regards sur le sommeil » (Editions Le Manuscrit, Paris, 2015), predstavit će svoje istraživanje o umjetničkoj reprezentaciji sna od  renensanse do danas.