Seminar : « Urbana revitalizacija: potreba ili prilika? »

Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj i Sveučilište u Zagrebu organiziraju seminar pod nazivom « Urbana revitalizacija: potreba ili prilika » koji će se održati 18. listopada 2017. od 9h30 do 17h30 u prostoru Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb).

Građani danas puno očekuju od gradova što gradove čini ujedno atraktivnima i prenapućenima, te suočenima s velikim izazovima uređenja i infrastrukture. Svi smo dužni promišljati ulogu gradova: Koju ulogu želimo da igra grad sutrašnjice? Koju odgovornost moraju ima javne službe? Kako zajedno raditi na trajnijem urbanom razvoju?

Cilj je ovog seminara donositeljima javnih odluka ukazati na važnost izrade strategija koje uključuju urbanu revitalizaciju. Ovoj problematici pristupit će se sa stajališta kreativnih i kulturnih industrija te će se naglasiti ključna uloga koju ovi akteri mogu igrati u procesu urbane regeneracije po pitanju inovacije, konkurentnosti, atraktivnosti, ali i društvene kohezije.

Francuski stručnjak g. Jean-Philippe Lefèvre, zamjenik gradonačelnika  Dôlea zadužen za kulturne politike, podijelit će francusko iskustvo po pitanju razvoja multisektorskih strategija urbane regeneracije. Također će tijekom stručne radionice u poslijepodnevnim satima predstaviti studije oglednih primjera u Francuskoj ili inozemstvu (poput « svečanosti svjetala » u Lyonu, ključne uloge medija, baštine, građanskog angažmana).

Gradonačelnici Zagreba, Varaždina i Šibenika kao i  zamjenici gradonačelnika Dubrovnika i Splita potvrdili su svoje prisustvo.

Europski parlament i Vijeće Europske unije priznali du veliku važnost kulture u gospodarskom rastu i dinamici gradova i proglasili su 2018. Europskom godinom kulturne baštine. Danas je više nego ikad  korisno propitivati načine eksploatacije potencijala kulturnih i kreativnih industrija u promociji prosperiteta gradova.

Molimo Vas da potvrdite dolazak do 14.10.2017 na sljedećim linkovima :

Predavanje:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf5ndLebuiOMZUpNtS5X86nAWFfjX7IX9v7E3oBllDXcfW7Ow/viewform?usp=send_form

Radionica : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSedNSiWEJisdIZNqEZwJj5Vo2PYiVMQdLU6nyYULnqTOo17qA/viewform?usp=send_form

Program seminara: urbane revitalizacije-potreba ili prilika_18102017