Rendez-vous u Frankofoniji 2022.

Otkrijte cijeli program!

I ove godine Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, svojim institucionalnim frankofonskim partnerima te svojim obrazovnim i jezičnim partnerima u Hrvatskoj, zajedno slavi Frankofoniju tijekom mjeseca ožujka i dulje, uz bogat i eklektičan program, uživo i online.

  • Program u Francuskom institutu u Hrvatskoj 

Molière, čiji 400. rođendan slavimo ove godine, bit će počašćen izložbom “Molière u Versaillesu” od 7. ožujka do 3. travnja u Francuskom institutu, u suradnji s Francuskom alijansom i Muzejom za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu. Ovom prilikom ne propustite susret i prezentaciju knjige “Svijet je muškog roda” Dine Milinovića, na kojemu će sudjelovati gđa Maja Zorica Vukušić, g. Luka Seput i g. Zvonimir Frka-Petešić u subotu 19. ožujka u 12 sati (u Francuskom institutu i online). Edukativne radionice o kazalištu i Molièreu također će se organizirati u medijateci za školarce tijekom druge polovice ožujka.

Budući da se francuski dijeli, dođite i riješite jezične zagonetke s prijateljima ili s obitelji uz višejezičnu escape igru ​​koju organiziramo u medijateci Francuskog instituta u subotu 5. ožujka od 10 sati i usput posudite nekoliko knjiga iz naše velike književne, glazbene i filmske selekcije koja svjedoči o raznolikosti frankofonskog svijeta. Od 16. do 22. ožujka Francuski institut će u okviru Praznika kratkometražnog filma u svojem prostoru prikazivati besplatni program filmova na francuskom jeziku za široku publiku. Dva recentna i nagrađivana dugometražna igrana filma, koja dosad nisu viđena u Hrvatskoj, prikazat će se u nekoliko gradova u okviru Kino Mreže, posebice u Kinoteci u Zagrebu: Calamity, animirani film Rémija Chayéa (2020.) u subotu 19. ožujka u 11 sati i Ljubavne afere (2020.), komedija Emmanuela Moureta, u ponedjeljak 21. ožujka u 20 sati.

Od 14. do 19. ožujka Francuski institut ugostit će belgijsko-kongolešku pjesnikinju Joëlle Sambi u partnerstvu s Wallonie-Bruxelles International, na nekoliko događaja diljem zemlje, uključujući radionicu za nastavnike pod nazivom Slam i kreativno pisanje” u srijedu, 16. ožujka u 17 sati, književni okrugli stol kojeg će moderirati gđa Vanda Mikšić, osobna izaslanica predsjednika Republike Hrvatske za Međunarodnu organizaciju Frankofonije, povodom objave na hrvatskom jeziku izbora iz suvremene frankofonske kratke proze autorica Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo Onda sam to ja u četvrtak, 17. ožujka u 17 sati, te državno natjecanje u prevođenju za srednjoškolce i studente čiji će rezultati biti objavljeni u subotu, 19. ožujka.

  • Program u drugim prostorima

U okviru francuskog predsjedanja Europskom unijom, Francuski institut u Hrvatskoj i njegovi belgijski, njemački, slovenski, talijanski i portugalski europski partneri sredinom ožujka pokrenut će veliko nacionalno natjecanje za višejezične klipove pjesama namijenjeno svim mladim Hrvatima u dobi 6 do 23, čiji će rezultati biti objavljeni povodom Praznika glazbe, 21. lipnja 2022. U tom kontekstu, stručno usavršavanje za profesore francuskog jezika na temu podučavanje francuskog jezika uz pjesme i stvaranje pjesama na francuskom bit će ponuđena online u petak 18. ožujka od 9 do 12.30 sati.

Francuski institut također ovog proljeća organizira 1. izdanje Izbora nagrade Goncourt u Hrvatskoj, na kojem će francuski studenti zagrebačkog i zadarskog sveučilišta proglasiti svojeg Goncourtovog pobjednika. Vijećanje će se održati u četvrtak 21. travnja na Sveučilištu u Zagrebu u nazočnosti g. Philippea Claudela, člana Akademije Goncourt.

Za najmlađe će Institut od kraja ožujka besplatno nuditi radionice za podizanje svijesti o francuskom jeziku i dječjoj književnosti u dječjim vrtićima u Zagrebu i drugim gradovima u zemlji.

U Rijeci vas Francuski institut poziva na putovanje u cilju (ponovnog) otkrivanja Malog princa Antoinea de Saint Exupéryja kroz imerzivnu izložbu u organizaciji RTL-a od 25. ožujka do lipnja. Izložba će ove jeseni biti prikazana i u Zagrebu.

Konačno, u nedjelju 20. ožujka, na Međunarodni dan Frankofonije, dat ćemo riječ na našoj Facebook stranici frankofonskim veleposlanicima i predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj koji će podijeliti svoju privrženost francuskom jeziku i objasniti njegovu ulogu u njihovu osobnom i profesionalnom životu.

Ukupno će biti organizirano više od pedeset kulturnih i jezičnih događanja diljem zemlje. Cijeli detaljni program Rendez-vousa u Frankofoniji 2022. Francuskog instituta u Hrvatskoj i sva događanja u organizaciji naših partnera, u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, potražite na našoj interaktivnoj karti:

https://institutfrancais.hr/frankofonija/