Noć ideja u Hrvatskoj

Četvrtak 10. veljače u 16h, Francuski institut

Pokrenuta 2016. godine tijekom iznimne večeri koja je u Parizu okupila velike francuske i međunarodne ličnosti pozvane na dijalog o glavnim temama našeg vremena, Noć ideja vrlo je brzo u francuski i međunarodni kalendar. Svake godine Francuski institut poziva sve mjesta kulture i znanja, u Francuskoj i na pet kontinenata, da zajedno proslave slobodno kruženje ideja i znanja nudeći predavanja, susrete, tribine i okrugle stolove, kao i projekcije, umjetničke performanse i radionice za mlade, oko teme kojoj svatko pristupa na svoj način.

Sedmo ovogodišnje izdanje ovog događanja potvrđuje snažnu europsku dimenziju, obilježenu početkom francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U kontekstu obilježenom zdravstvenom, gospodarskom i drštvenom krizom, tema Noći ideja 2022., “(Ponovno) izgraditi zajedno”, poziva na raspravu o suvremenim koncepcijama kolektiva i zajedničkog života, rješenjima koja se moraju razvijati u situaciji krize i uvjetima za obnovljeni društveni sporazum.

U više od 100 zemalja svijeta, događanje obilježava uporno dijeljenje ideja i znanja u vrijeme krize tijekom cijele prve polovice 2022., počevši od 27. siječnja.

U okviru ovog događanja Veleposlanstvo Francuske i Francuski institut u Hrvatskoj organiziraju 10. veljače od 16 do 18 sati u prostorijama Francuskog instituta u Zagrebu otvorenje izložbe “Pokreni solidarnost” koju predlažu Centar za Mirovne Studije (CMS) i njihov partner Obrazovna liga, nakon čega slijedi rasprava u hibridnom formatu o pitanju solidarnosti, s predstavnicima hrvatskog civilnog društva i visokog obrazovanja.

Ovaj razgovor možete pratiti i online: https://us02web.zoom.us/j/87192373193…

Discussion – solidarité (programme FR & HR)