Rendez-vous u Frankofoniji

Ožujak je već tradicionalno mjesec Frankofonije koja se službeno slavi 20. ožujka na međunarodni dan Frankofonije. Slavit ćemo je i ove godine.

Preuzmite cijeli kalendar Frankofonije

U povodu obilježavanja svoje stote obljetnice i unatoč aktualnoj situaciji, Francuski institut u Hrvatskoj i njegovi partneri organiziraju iznimni Rendez-vous u Frankofoniji čiji će vrhunac zasigurno biti dolazak u Zagreb pisca i glumca Érica-Emmanuela Schmitta koji će 18. ožujka nastupiti u HNK-u u Zagrebu (predstava će biti naknadno prikazana na HTV za sve one koji neće biti u mogućnosti pogledati je uživo zbog malog broja ulaznica u prodaji).

Brojna druga događanja, uživo, online ili u hibridnom formatu također će biti na programu poput seminara o održivoj proizvodnji parfema, ekskluzivnog online koncerta, predavanja, online programa filmova, različitih radionica jezičnih i kulturnih praksi. Bogat kalendar koji svjedoči o vitalnosti Frankofonije.

Éric-Emmanuel Schmitt u Zagrebu!

Srijeda 17. ožujka 2021. od 17h00 do 18h15 i od 18h30 do 20h00, dođite upoznati Érica-Emmanuela Schmitta u Hrvatski glazbeni zavod. Ovaj francusko-belgijski dramaturg, pisac, redatelj i glumac, čija su djela prevedena na 46 jezika uključujući i hrvatski i postavljana na scenu u više od 50 zemalja, prvi put dolazi u Hrvatsku!

Susreti će se održavati na francuskom s hrvatskim prijevodom. Na prvom susretu govorit će se o knjizi Oscar i gospođa u ružičastom i njezinoj filmskoj adaptaciji, a na drugom o autorovu cjelokupnom književnom djelu, a posebno o posljednjoj knjizi Paradis perdus.

Ulaz slobodan, uz obaveznu prijavu: sanja.hoic@diplomatie.gouv.fr

Sutradan 18. ožujka u 19h30, Éric-Emmanuel Schmitt sam će nastupiti na sceni u adaptaciji svoje priče Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Rezervacije: HNK

Pisac će također sudjelvoati u brojnim susretima s učenicima i profesorima francuskog jezika te će dodjeliti nagradu natjecanja u prevođenju  jednog ulomka djela Odette Toulemonde u kojemu su sudjelovali hrvatski srednjoškolci i studenti.

Francuski za poslijepodne, ekskluzivni online koncert za hrvatsku publiku

U subota 20. ožujka u 14h00, pratite online mini-koncert Romaina Lateltina i Théophilea Ardyja. Ova dva istinska moderna trubadura predstavit će nam mješovit izbor svojih skladbi, dijeleći ljubav prema francuskom jeziku i izvornim akustičnim zvukovima.

Uživo iz dvorane Jean Carmet u Mornantu (Francuska)

Poveznice:

https://www.facebook.com/prog.sallejcarmet

https://www.facebook.com/paysmornantais

Interaktivni kviz Frankofonije (online)

Subota 20. ožujka u 16h, povodom Međunarodnog dana Frankofonije 2021., testirajte svoje frankofonsko znanje sudjelujući u interaktivnom i zabavnom kvizu na francuskom i hrvatskom, koji su putem Zooma organizirala frankofonska veleposlanstva i institucije u Hrvatskoj.

Seminar o održivom parfemu:

Ponedjeljak 29. ožujka u Francuskom institutu, Valérie Lovisa, osnivačica tvrtke Abtys, vodit će na francuskom seminar o održivom parfemu. Predviđena su dva termina od 17h30 do 19h00 i od 19h30 do 21h00. Požurite se prijaviti !

Otkrit ćete ekološka pitanja ove industrije koja nije poput drugih. Probudit ćete svoja osjetila uvodom u olfakciju, saznati o modernim primjenama, a posebno o oporavku njuha nakon Covida 19 …

Ulaz slobodan, uz obaveznu prijavu: sanja.hoic@diplomatie.gouv.fr

IFCinéma à la carte :

Tijekom mjeseca Frankofonije uživajte online u izboru francuskih filmova koje možete besplatno pogledati u vlastitom domu! Za početak slavimo Međunarodni dan žena 8. ožujka, s pet kratkometražnih animiranih filmova napravljenih prema stripu “Culottées” Pénélope Bagieu.

Potom od 10. ožujka do 10. travnja, otkrijte  4 dugometražna filma vezana uz Frankofoniju među kojima su Corniche  Kennedy Dominique Cabrere i Les malheurs de Sophie de Christophea Honoréa.

Spojite se besplatno bez registracije:

https://ifcinema.institutfrancais.com/fr/streaming/culottees

https://ifcinema.institutfrancais.com/fr/streaming/alacarte

Izložba Aya de Yopougon

Otkrijte strip Aya de Yopougon predstavaljen od 15. do 31. ožujka  na izložbi u Francuskom institutu!

Ovu seriju napisala je Marguerite Abouet, scenaristica i redateljica iz Obale Bjelokosti, a nacrtao ju je slavni autor stripova Clément Oubrerie (Les royaumes du Nord, Pablo, Voltaire amoureux…). U Hrvatskoj je objavljena u nakladi Fibra.

Priča se odvija krajem 70.-ih godina u Yopougonu, radničkoj četvrti Abidjana u Obali Bjelokosti, te na zgodan način prikazuje pustolovine Aye i njezinih prijatelja koje govore o svakodnevnom životu i

empacipaciji žena, a kroz galeriju likova otkrivaju svo bogatstvo

lokalnih deklinacija globalne frankofonije!

Naši partneri u Frankofoniji: 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH,

Veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske, Wallonie-Bruxelles International,

Francuske alijanse u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu,

Francuski krugovi u Varaždinu i Koprivnici, Hrvatsko-francuska udruga u Zadru,

Odsjeci francuskog jezika na Sveučilištima u Zadru i Zagrebu,

Sveučilišna agencija Frankofonije (AUF),

Hrvatska udruga profesora francuskog jezika,

hrvatska Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO),

knjižara «Kutak knjiga» u Korčuli,

naklada Albin Michel,

Arheološki muzej u Zagrebu,

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu,

Hrvatska radio televizija (HRT),

kino Velebit (Koprivnica) i galerija Koprivnica u Koprivnici.

Preuzmite cijeli kalendar Frankofonije