Rendez-vous au cinéma 2020.

Od 12. rujna do 11. listopada 2020.

Otvorenje: subota 12. rujna u 19h, kino Tuškanac uz projekciju filma Prorok  Jacquesa Audiarda

Izdanje u duhu zajedništva u suradnji s mnogim partnerima

Za svoje šesto izdanje “Rendez-vous au cinéma”, u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) i mrežom neovisnih kina Kino Mreža, nudi prošireni program zajedno sa svojim partnerima u Frankofoniji!

Vjeran svom duhu eklekticizma, ovaj važan događaj posvećen suvremenoj francuskoj kinematografiji u svim njezinim oblicima, posebno nas povezuje ove godine kad je kultura, a posebno kinematografija, ozbiljno stavljena na kušnju. U duhu kampanji vođenih u Francuskoj i Hrvatskoj koje javnost pozvaju da ponovno otkrije čaroliju kinematografije, ovo izdanje za 2020. godinu nudi vam širi izbor koji će uključivati ​​i prvu retrospektivu u Hrvatskoj posvećenu redatelju Jacquesu Audiardu u organizaciji kina Tuškanac, kao i nekoliko belgijskih, kanadskih, marokanskih i švicarskih filmova u suradnji s veleposlanstvima tih zemalja.

Stoga vas pozivamo da pogledate čak 11 filmova vrlo različitih žanrova (drama, komedija, dokumentarni film, crtani film itd.) u dvadesetak gradova diljem Hrvatske!

Različite perspektive suvremenog francuskog društva

Večer otvorenja održat će se u subotu 12. rujna u 19 sati u Kinu Tuškanac u Zagrebu, s projekcijom Proroka, dubokog i snažnog filma, koji je potvrdio međunarodno priznanje redatelja Jacquesa Audiarda, a kritičari su ga nazvali “Francuskim Scorceseom “.

Uoči projekcije filma  od 18h pripremamo mali domjenak, a uvodnu riječ o redateljevom stvaralaštvu održat će filmska kritičarka Alemka Lisinski.

Program za ovo izdanje 2020. nastavit će se filmom Milou u svibnju Louis Mallea, u znak počasti velikom glumcu Michelu Piccoliju, koji je preminuo ove godine. Ponovno okupljanje u obiteljskoj kući s društvenim nemirima iz svibnja 68. u pozadini, tema je ovog ujedno uznemirujućeg i radosnog  filma, a u skladu je s još dva filma iz ove selekcije za 2020. godinu: Ljetni sati slavnog suvremenog redatelja Oliviera Assayasa i Sve što mi je ostalo od revolucije, prvog film u režiji glumice Judith Davis. Prvi s diskretnom okrutnošću skicira svijet buržoazije. Drugi je komedija koja je u Francuskoj doživjela značajan uspjeh kod publike i kritike tragikomično prikazujući pitanje angažmana, kao i osobna, politička i društvena razočaranja.

Film Bécassine još je jedan od vrhunaca ovog izbora, a ujedno je i dio Godine stripa koja se u Francuskoj održava do kraja lipnja 2021. Ova slatka obiteljska komedija, blago ironična i satirična, nadahnuta je pionirskim likom francuskog stripa s početka XX. stoljeća kojeg je stvorio Bruno Podalydès.

Konačno dokumentarac Swagger Oliviera Babineta ponijet će publiku svojom neograničenom energijom i sposobnošću da inteligentno i briljantno dekonstruira brojne klišeje u francuskim predgrađima koja obiluju multkulturalnošću!

Prošireni program s partnerima iz Frankofonije

Obogaćeni program ovog izdanja sadrži i izbor filmova na temu građanstva koje predlažu veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske. Ovaj frankofonski izbor, koji je trebao biti javnosti predstavljen u okviru Mjeseca Frankofonije, omogućit će otkrivanje mnogih bisere, bilo da se radi o dirljivom crtanom filmu Kaboulske lastavice Zaboue Breiman i Eleje Gobbé-Mévellec, nagrađivanim marokanskim dramskim komedijama Aïda Drissa Mrina i Grube ruke Mohameda Aslija, fikcije Hochelaga, zemlja duša Françoisa Girarda, koja dubinski propituje kanadski identitet, ili Tako mi Bog pomogao Jeana Libona i Yvesa Hinanta, zapanjujući dokumentarac o svakodnevnom životu briselske istražne sutkinje, u kojemu stvarnost nadilazi fikciju!

Prorok, 2009., Francuska

Trajanje: 2h35

Režija: Jacques Audiard

Uloge: Tahar RahimNiels ArestrupAdel Bencherif

Osuđen na šest godina zatvora, Malik El Djebena ne zna ni čitati ni pisati. Po dolasku u zatvor, potpuno sam na svijetu, izgleda mlađi i krhkiji od ostalih zatvorenika. Ima samo 19 godina.

Odmah pada pod utjecaj grupe korzikanskih zatvorenika čiji zakon vlada u zatvoru. Mladić brzo uči. Tijekom “misija” otvrdnuo je i stekao pouzdanje Korzikanaca.

Ali vrlo brzo Malik koristi svu svoju inteligenciju kako bi diskretno razvio vlastitu mrežu …

Ljetni sati, 2007., Francuska

Trajanje: 1h42

Režija: Olivier Assayas

Uloge: Edith ScobJérémie RenierJuliette BinocheCharles Berling

Ljeto je. U obiteljskoj kući na selu Frédéric, Adrienne, Jérémie i njihova djeca slave 75. rođendan svoje majke Hélène Berthier, koja je svoj život posvetila očuvanju djela svog ujaka, slikara Paula Berthiera. Hélènin iznenadni nestanak nekoliko mjeseci kasnije prisilit će ih da se sukobe s glomaznim predmetima iz svoje prošlosti. Hoće li ova naizgled usko povezana obitelj moći ostati zajedno?

Milou u svibnju, 1990., Francuska

Trajanje: 1h48

Režija : Louis Malle

Uloge: Michel Piccoli, Miou Miou, Dominique Blanc

Svibnj 1968. Francuska je paralizirana štrajkom. U svojem prekrasnom provincijskom zdanju u Gersu, gđa. Vieuzac pretrpjela je srčani udar. Njezin sin Milou poziva članove obitelji na posljednju počast pokojnici. Tako stiže povorka posebno zabrinuta zbog dijeljenja nasljedstva: Georges, brat, novinar “Le Mondea”, i njegova supruga Lily, Engleskinja; Camille, Milouova kći, zaglavila u braku s bordojskim liječnikom i Claire, homoseksualna nećakinja, sa svojom djevojkom. Prvi su osjećaji prošli, pa se svatko slobodno prepušta svojim manijama i malim opsesijama. Ali malo po malo, informacije na radiju, žarka želja Georgesovog sina za povratkom u Pariz, izolacija i sunce, možda će kombinirati svoje učinke i navesti ih na promjenu ponašanja…

Swagger, 2016., Francuska

Dokumentarni film, trajanje: 1h24

Režija: Olivier Babinet

Uloge: Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud

Swagger nas vodii do jedanaestero djece i mladih s iznenađujućim ličnostima, koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske. Film prikazuje svijet kroz njihove jedinstvene i neočekivane poglede, njihove smiješne i snažne odraze. Primjenjujući mozaik susreta i miješajući žanrove, uključujući glazbenu komediju i znanstvenu fantastiku, Swagger oživljava riječi i maštarije ove djece iz Aulnaya i Sevrana. Jer unatoč poteškoćama u svojemu životu, oni imaju snove i ambicije koje im nitko neće oduzeti.

 

Tako mi Bog pomogao, 2017., Belgija, Francuska

Dokumentarni film, trajanje: 1h39min

Režija: Jean Libon i Yves Hinant

Tako mi Bog pomogao prvi je dugmoetražni film nastao na temelju kultne emisije belgijske televizije StripTease. Tijekom 3 godine redatelji su u Bruxellesu pratili sutkinju Anne Gruwez tijekom kriminalnističkih istraga, saslušanja i posjeta mjestima zločina. Ovo nije film, još je gore!

Film je osvojio nagradu César za najbolji dokumentarac 2019. godine.

 

Sve što mi je ostalo od revolucije, 2018., Francuska

Komedija, trajanje: 1h28

Režija: Judith Davis

Uloge: Judith Davis, Malik Zidi, Claire Dumas

Angèle je imala 8 godina kad se otvorio prvi McDonald’s u Istočnom Berlinu… Od tada se bori protiv prokletstva svoje generacije: da se rodila “prekasno”, u vrijeme globalne političke depresije. Ona potječe iz obitelji aktivista, ali majka se preko noći odrekla političke borbe i sama se preselila na selo, a sestra je izabrala korporativni svijet.

Samo je njezin otac, bivši maoist kod koga se vratila živjeti, ostao vjeran svojim idealima. Ljuta, odlučna, Angèle se istovremeno trudi pokušati promijeniti svijet, kao i izbjeći ljubavne susrete.

Što joj ostaje od revolucije, od njezinih posljedica, neuspjelih sastanaka i nade za izgradnju? Ponekad Don Quijote, ponekad Bridget Jones, Angèle pokušava pronaći ravnotežu …

Nagrađen na Festivalu frankofonskog filma u Angoulêmeu 2018.

 

Bécassine, 2018., Francuska

Komedija, trajanje: 1h42

Režija: Bruno Podalydès

Uloge: Emeline Bayart, Karin Viard, Denis Podalydès

Bécassine je rođena na skromnoj bretonskoj farmi, jednog dana kad šumske šljuke lete nad selom. I kao odrasloj osobi njezina dječja naivnost ostaje netaknuta. Sanja o seljenju u Pariz, ali njezin susret s Loulotte, malom bebom koju je usvojila markiza de Grand-Air, promijenit će joj život. Ona postaje dadilja i između njih se uspostavlja duboka veza. U dvorcu vlada veselje. Ali do kad?

Dugovi se gomilaju, a dolazak nepouzdanog grčkog lutkara neće ništa pomoći … ali sve to ne uzimajući u obzir Bécassine koja će još jednom dokazati da zna vladati situacijom!

 

Aida, 2015., Maroko

Trajanje: 1h47 min

Režija : Driss Mrini
Uloge: Noufissa Benchehida, Amina Rachid, Abdellatif Chaouqi, Houda Rihani, Mohammed Choubi, Majida Benkirane, Latefa Ahrrare, Driss Roukhe, Aomar Azzouzi, Abdelhak Belmjahed, Mustapha Mounir, Boubker Harakat, Majdouline Idrissi.

Aida Cohen, marokanska židovka i profesorica u Parizu, saznaje da ima zloćudni tumor, pa se vraća svojim korijenima (grad Essaouira) u potrazi za sjećanjima iz svog djetinjstva. Ponovno druženje s prijateljem iz djetinjstva, Youssefom, građevinskim poduzetnikom, koji je također pod stalnim stresom, vraća im radost življenja zahvaljujući obnavljanju starih glazbenih aktivnosti u orkestru andaluzijske glazbe. Ali sudbina je odlučila drukčije, jer Aïda iznenada umire unatoč nadi o remisiji tumora koju su joj dali liječnici.

Film “Aida” redatelja Drissa Mrinija, koji je izašao 2015., djelo je koje kroz ekspresivan umjetnički stil odražava mirni suživot i dijalog civilizacija u Maroku. Ovaj igrani film ilustrira sliku pluralističnog i tolerantnog Maroka, kroz niz poruka o univerzalnim pitanjima o prijateljstvu, ljubavi i nadi.

Film je osvojio 3 nacionalne i 2 međunarodne nagrade:

  • Nagrada za sporednu žensku ulogu za glumicu Houdu Rihani, Nagrada za sliku i Nagrada za montažu na 16. Festivalu natcionalnog filma u Tangeru ,
  • izdanje Malmö Arab Film Festivala – MAFF 2016. u Švedskoj 30. rujna – 5. listopada 2016.
  • Nagrada za najbolji strani film na predselekciji za Oscara 2016. na Festivalu u Cannesu.

 

Grube ruke, 2011., Maroko

Trajanje: 1h37

Režija: Mohamed Asli

Uloge: Mohamed Bastaoui, Houda Rihani, Abdessamad Miftah Lkheir, Amina Rachid, Aicha Mahmah

Mustapha, nepismeni frizer, živi sa slijepom majkom. Nabavlja ilegalne dokumente za svoje mušterije. Kad njegova susjeda Zakia traži od njega pomoć za dobivanje vize za Španjolsku, on se u nju ludo zaljubljuje. Mlada žena ima fiks ideju koju želi ostvariti pod svaku cijenu: zaposliti se kao radnica na poljima jagoda u Španjolskoj kako bi se pridružila zaručniku koji tamo živi bez papira.

Dugometražnim filmom « Grube ruke», spaja romanse, humora i realizama, redatelj i scenarist Mohamed Asli, osim o pitanju emigracije govori i o velikim razlikama koje mogu postojati unutar jednog društva.

Film je osvojio 3 nacionalne nagrade:

  • Nagradu publike i nagradu za najbolju žensku ulogu koju je osvojila glumica Houda Rihani na 18. izdanju Međunarodnog festival mediteranskog filma u Tétouanu 2012.,
  • Nagrada za glavnu mušku ulogu osvojio je glumac Mohamed Bastaoui na 13. izdanju Nacionalnog festivala filma u Tangeru 2012.

 

Kabulske lastavice, 2019., Švicarska, Francuska, Luxembourg, Monako

Crtani film, 13+, trajanje: 1h22

Režija: Zabou Breiman i Elea Gobbé-Mévellec

Uloge: Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud

Ljeto 1998., Kaboul je u ruševinama i pod okupacijom talibana. Mohsen i Zunaira mladi su i duboko se vole. Bez obzira na nasilje i svakodnevnu bijedu, žele vjerovati u budućnost. Jedna nepromišljena Mohsenova gesta preokrenut će njihov život naglavačke.

Hochelaga, zemlja duša, 2017., Kanada

Povijesni film, trajanje:1h40

Režija: François Girard

Uloge: Raoul Trujillo, Tanaya Beatty, David La Haye

Dok se u Montrealu igra nogometna utakmica na kiši, dio terena na stadionu Percival-Molson propada. Baptiste Asigny, student na doktoratu iz arheologije podrijetlom iz plemena Mohawk, otkriva tragove onih koji su živjeli na otoku Montrealu kada je to bio grad zvan Hochelaga.

Iako su Baptisteova teza i propadanje stadiona Percival-Molson izmišljeni, oni pružaju vjeran opis povijesnih razdoblja – čak i ako opisani događaji sadrže i neku fikciju.

Na karti potražite sva kina koja sudjeluju: