Rendez-vous au cinéma 2023.

Od 15. rujna do 15. listopada 2023.

Zajednički projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže, “Rendez-vous au cinéma” prvi je put organiziran u 2015. godini tijekom festivala Francuske u Hrvatskoj.

Ovaj značajan projekt posvećen francuskom filmu na veseo i eklektičan način okuplja različite filmske forme (igrane, dokumentarne i crtane filmove) različitih estetika s ciljem da okupi vrlo široku i raznoliku publiku na cijelom teritoriju Hrvatske.

Filmovi na francuskom s hrvatskim titlovima.

Petak 15. rujna u 19 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

Večer otvorenja

Projekcija filma “Demoni”, r. Henri-Georges Clouzot

Cijena ulaznice: 4 eura

Na programu

Klasičan film

Demoni, 1955., 114’, drama, književna adaptacija

Režija: Henri-Georges Clouzot

Uloge: Simone SignoretPaul MeurisseVéra ClouzotCharles Vanel

U ustanovi namijenjenoj obrazovanju dječaka, Christina i Nicole, odnosno supruga i ljubavnica ravnatelja Michela Delasallea, udružuju snage kako bi ubile čovjeka kojeg su počeli mrziti. Ali nekoliko dana nakon njihova nedjela, Michelovo tijelo nestaje. Adaptacija romana slavnog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca.

 

Suvremeni filmovi

O Joan, 2021., 101’, drama

Režija: Laurent Larivière

Uloge: Isabelle HuppertFlorence Loiret-CailleLars EidingerFreya MavorSwann ArlaudDimitri Doré

Joan Verra oduvijek je bila neovisna žena puna ljubavi, slobodnog i pustolovnog duha. Kad joj se prva ljubav vrati bez upozorenja nakon godina izbivanja, odluči mu ne reći da su zajedno dobili sina. Ova laž propustom prilika je za nju da se ponovno osvrne na svoj život: svoju mladost u Irskoj, svoj profesionalni uspjeh, svoje ljubavi i odnos sa sinom. Naizgled ispunjen život, ali koji krije tajnu s kojom će se morati suočiti…

Godina morskog psa, 2021, 87’, komedija

Režija: Zoran Boukherma i Ludovic Boukherma

Uloge: Marina FoïsKad MeradChristine GautierJean-Pascal ZadiJean BoronatLudovic Torrent

Pomorska policajka Maja doživljava svoju najgoru noćnu moru: odlazak u prijevremenu mirovinu! Njezin suprug Thierry već je isplanirao mjesto za kampiranje i mobilnu kućicu. Ali nestanak turista uzbunio je cijelu obalu: morski pas kruži zaljevom! Uz pomoć svojih mladih kolega Eugénie i Blaisea, ona koristi priliku za posljednjim zadatkom…

Dokumentarni film

Atlantik bar,  2022, 77’, dokumentarni

Režija: Fanny Molins

U Atlantik baru u središtu je pozornosti voditeljica Nathalie. Tamo se pjeva, pleše, društvo se drži na okupu. Nakon što ga vlasnik stavi na prodaju, Nathalie i stalni gosti suočit će se s krajem svoga svijeta, potencijalno destruktivnim, ali vitalnim mjestom.

Animirani film

Dilili u Parizu, 2018., 95’, dramska komedija, pustolovni, za djecu

Režija: Michel Ocelot

U Parizu u razdoblju Belle Époque, u društvu mladog dostavljača na skuteru, mala Dilili vodi istragu o tajanstvenim otmicama mladih djevojaka. Upoznaje iznimne muškarce i žene koji joj daju tragove. Otkriva vrlo posebne zlikovce pod zemljom, Muške gospodare. Dvoje prijateljia s entuzijazmom se bore za aktivan život na svjetlu i za zajednički život…

Filmski rendez publika može pronaći na sljedećim lokacijama u Kino mreži: u Kulturnom i multimedijskom centru BjelovarCentru za kulturu ČakovecPučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević (Gospić)Pučkom otvorenom učilištu DaruvarKinu IvanecKinu Velebit (Koprivnica)Kinu KriževciKinu KutinaKinu LabinDvorani Relković (Nova Gradiška)Pučkom otvorenom učilištu NovskaKinu Marof (Novi Marof)Kinu Pobjeda (Metković)Domu kulture Grada PrelogaArt Kinu Croatia (Rijeka)Kinu SamoborKinu SlatinaKinoteci Zlatna Vrata (Split)Kinu Valli (Pula)Kinu Zelina (Sveti Ivan Zelina)Kinu Gaj (Varaždin)Kinu Gorica (Velika Gorica)Pučkom otvorenom učilištu VrbovecKinu ZabokKinu Forum (Zagreb)Kinu Metropolis (Zagreb)Kinu Tuškanac (Zagreb), te u pridruženim nezavisni kinima: Kinoklub Baranja (Beli Manastir)Kino Urania (Osijek) i Kinu Edison (Karlovac).