Susret « Traumatska sjećanja i njihovo savladavanje »

Uz sudjelovanje počasnog gosta – psihijatra i pisca BORISA CYRULNIKA

Zagreb – 18. – 20. travnja 2017.

 

Boris Cyrulnik, ugledni francuski psihijatar i psihoanalitičar, boravit će u Zagrebu 19. i 20. travnja na poziv Francuskog instituta u Hrvatskoj i udruge Youth initiative for Human Rights.

S ciljem propitivanja posijeratnih trauma i načina njihova savladavanja, u okviru ovog događanja održat će se okrugli stolovi, projekcije filmova, susreti i izložba.  

Tom prilikom pedesetak mladih s prostora jugoistočne Europe prisustvovat će predavanju koje će održati Boris Cyrulnik o svojemu radu na temu „savladavanja trauma“, a sudjelovat će i u dva susreta: „Traumatična prošlost na filmu i u kazalištu“ i „Nadvladati traume kroz umjetnost i kulturu“ koje će moderirati izdavač i intelektualac Seid Serdarević.

U okviru ovog događanja moći ćete i pogledati ili ponovno pogledati dva filma na tu temu u suradnji s Zagreb film festivalom i Sarajevo film festivaloml: Fritz Bauer, njemački junak koji prikazuje borbu koju je vodio sudac  Bauer kako bi u Njemačkoj osudio Adolfa Eichmanna, kao i dokumentarni triler Depth Two srpskog redatelja Ognjena Glavonića o žrtvama koje su pronađene u zajedničkoj jami u predgrađu Beograda; nakon projekcije održat će se razgovor s autorom dokumentarca.  

Izložba Djetinjstvo u ratu bit će predstavljena od 18. do 23. travnja 2017. u medijateci Francuskog instituta. Nadahnuta istoimenom knjigom prikazuje život djece koja su rasla pod opsadom u ratnom Sarajevu. Predmeti, bilješke, crteži predstavljaju jedinstven kut gledanja na izazove s kojima su bili suočeni i na nasljeđe ovog traumatičnog iskustva.

Treba spomenuti da će Boris Cyrulnik u četvrtak 20. travnja održati i predavanje o „neuro-empatiji“ na Medicinskom fakultetu (Klinika za psihijatriju „Vrapče“).

 

Boris Cyrulnik rođen je 26. srpnja 1937. u Bordeauxu. Psihijatar i psihoanalist, vodi i istraživačku grupu koja se bavi kliničkom etologijom u bolnici u Toulonu, predmet koji također i predaje u tom gradu. Uvelike je doprinjeo priznavanju te discipline, jedine discipline koja po njegovu sudu omogućuje cjelovito shvaćanje ljudskog bića. Stvorio je i koncept „résilience“ (preporoditi se na temelju svojih patnji) vezan uz bolno osobno iskustvo. Potječe iz židovske obitelji, te je 1943. bio uhićen zajedno s dijelom svoje obitelji. Iako se on uspio spasiti oba roditelja su mu poginula nakon deportacije, pa je bio prisiljen osobno se izgraditi bez njih. Čovjek jakih uvjerenja, jedan je od 43 ličnosti koje su stvorile komisiju Attali za stimuliranje francuskoga gospodarskog rasta u 2007. godini, a još uvijek se bori protiv nasilja. Od 1980. godine posvećuje se prije svega prenošenju i pojednostavljenju svojih znanja kroz pisanu riječ. Možemo spomenuti njegova djela Mémoire de singe et paroles d’homme iz 1983, Les vilains petits canards iz 2001., Le murmure des fantômes iz 2003., Mourir de dire. La honte iz 2010., Quand un enfant se donne « la mort » iz 2011., Sauve-toi, la vie t’appelle iz 2012., Les âmes blessées iz 2014., Comment fonctionnent nos émotions iz 2015. Redovito sudjeluje na brojnim simpozijima i konferencijama. Jedan je od najčitanijih i najpriznatijih autora u Francuskoj u svojem području.

Kompletan program potražite ovdje: Programme Boris Cyrulnik