Razgovor o Simone de Beauvoir – Žena (još uvijek) Druga

“Filozofkinja Gordana Bosanac i teoretičarka Marija Ott Franolić razgovarat će o Simone de Beauvoir povodom prvog hrvatskog prijevoda njezine najpoznatije knjige “Drugi spol”.
Žene su, tvrdi Simone de Beauvoir, u društvu vječno Druge zbog svoje biologije ali i prevladavajućih mitova o ženskosti.

Danas, kad su neka temeljna ženska prava ponovo ugrožena, valja se podsjetiti da je Simone de Beauvoir još 1949. u “Drugom spolu” žene prepoznala kao grupu, shvaćajući političku važnost takvog čina.

U razgovoru ćemo propitati koliko ženu određuje spol i može li ona zaboraviti svoju anatomiju? Ako nije ostvarila svoju „prirodnu“ ulogu – tko je ona? Ostaje li ženom?

Kako se žena u društvu uopće ostvaruje kao ljudsko biće? I što znači često citirana rečenica Simone de Beauvoir: „ Ženom se ne rađa, ženom se postaje“?

Prisjetit ćemo se misli ove velike pionirke feminizma, jer njezini uvidi obuhvaćaju totalitet ljudske situacije žene, dajući argumente svakome tko se osjeća ugroženim zbog svojih ljudskih prava. Simone de Beauvoir “Drugim spolom” poručuje da nam valja prestati poticati predrasude i laži o tome kakva žena jest i kakvom bi trebala biti. Jer otimanje emancipacije jednoj polovini svijeta gubitak je za obje strane – mušku i žensku.”