13. izdanje  Human Rights Film Festivala

Francuski institut u Hrvatskoj partner je 13. izdanja Human Rights Film Festivala koji će se održati od 7. do 13. prosinca 2015, u Zagrebu i Rijeci.

Na programu je posljednji film francuskog redatelja Philippea Garrela « L’ombre des femmes » (U sjeni žena), predstavljenog na festivalu Quinzaine des réalisateurs 2015.

Projekcija filma održat će se u srijedu 9. prosinca u 22:30h u Kinu Europa.

L’ombre des femmes, (U sjeni žena), 2015.

REŽIJA: Philippe Garrel

ZEMLJA: Francuska, Švicarska

ULOGE: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam

SCENARIJ: Philippe Garrel, Jean-Claude Carriere, Caroline Deruas, Arlette Langmann

I nakon Ljubomore Philippe Garrel, jedan od veterana francuskog novog vala, ostaje vjeran ljubavnim odnosima kao dominantnoj filmskoj preokupaciji pa u središte najnovijeg filma stavlja – nevjeru. U klasičnoj strukturi od tri čina, s jednostavnošću podcrtanom crno bijelom fotografijom, Garrel donosi priču o Pierreu (Stanislas Merhar) i Manon (Clotilde Courau), pariškim filmašima čiji se brak čini jedinom stabilnom stvari u nesigurnoj umjetničkoj egzistenciji. Slika se mijenja kada Pierre započinje aferu s mladom pripravnicom Elizabeth (Lena Paugam). U skladu sa svojim pomalo inertnim životnim stavom, nevjeru opravdava jednostavnim esencijalizmom – „ja sam muškarac, i to je u muškoj prirodi“. Njegovu pravu prirodu ipak razotkriva tek spoznaja o Manoninoj nevjeri za koju, čini se, nema opravdanja. Ogoljeni u nesigurnosti i posesivnosti, Garrelovi protagonisti suočavaju se napokon sami sa sobom. Tako film nepretenciozno, bolno iskreno i uz dozu ironije osvjetljava stvarno lice i naličje ljubavi.

https://youtu.be/uSNPVMqK2MA

 

Bit će prikazan i film Fatima  Philippea Faucona u utorak 8.12. u 22h i u subotu 12.12. u 16h u Kinu Europa.

nagrade i nominacije: Directors Fortnight, Cannes Film Festival, 2015.; službena selekcija Warsaw Film Festival 2015.

Fatima nudi nježan, ali snažan i inteligentan uvid u život alžirske čistačice (Soria Zeroual, naturščik i čistačica u stvarnom životu) koja se bori podići dvije kćeri u suvremenoj Francuskoj.

Glavna junakinja, sredovječna Fatima stanovnica je Lyona. Prije mnogo godina emigrirala je da bi se pridružila mužu od kojega se u međuvremenu razvela. Ona praktički čitav dan radi kao čistačica u bogatim građanskim kućama i lokalnoj tvornici, nadajući se da će njezine dvije kćeri imati bolji život. Starija, Nesrine, gorljivo se posvećuje studiju medicine, i u svakom je trenutku na rubu loma. Mlađa, Souad, odvratno je malo derište (ili tipični tinejdžer, kako vam drago) koja mrzi majčin nedostatak obrazovanja i nemogućnost da bar francuski nauči dovoljno dobro da može participirati na roditeljskim sastancima.

 

Festival će također ugostiti francuskog filozofa mađarskog podrijetla Petera Szendya koji će održati predavanje.

Biografija :

Peter Szendy je filozof i muzikolog. Profesor je na Odsjeku filozofije Sveučilišta Paris Ouest. Bio je gost predavač na Sveučilištu Princeton u 2012. Također je muzikološki savjetnik za program Cité de la musique.

Objavio je :

L’Apocalypse-cinéma. 2012 et autres fins du monde, Capricci, 2012.

Kant chez les extraterrestres. Philosofictions cosmopolitiques, Editions de Minuit, 2011.

 

Više informacija o programu i aktualnim zbivanjima na festivalu potražite na: http://humanrightsfestival.org/