Predavanje: Je li okončana rasprava o reprezentaciji holokausta na filmu? – Razmišljanja o “Saulovom sinu”

Predavanje će biti održano na francuskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.


“Saulov sin”, debitantski dugometražni film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, nesumnjivo je obilježio filmsku 2015. godinu.  Višestruko nagrađivan, pa tako i na Zagreb Film Festivalu, također je kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film. Pored brojnih nagrada, film je od same premijere u Cannesu izazvao i brojne diskusije, kako zbog teme tako i zbog narativnih i filmskih sredstava koje Nemes koristi. Među reakcijama na “Saulovog sina” ističe se knjižica, tj. otvoreno pismo Lászlu Nemesu, koje je napisao francuski filozof Georges Didi-Huberman, a u kojem raspravlja o statusu Nemesova filma s obzirom na umjetnički, filozofski i politički tretman holokausta.

Povodom početka hrvatske distribucije “Saulovog sina” 28. siječnja, kao i međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s Multimedijalnim institutom, izdavačem Didi-Hubermanovog teksta o filmu, i Zagreb Film Festivalom, distributerom “Saulovog sina”, 26. siječnja u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) organizira predavanje koje će održati g. Ophir Lévy, stručnjak za kinematografiju i filozof, na temu Je li okončana rasprava o reprezentaciji holokausta na filmu? – Razmišljanja o “Saulovom sinu””.

Ophir Levy je mladi francuski istraživač koji predaje na Sveučilištu Paris III – Sorbonne Nouvelle. Njegovo se područje stručnosti odnosi na pitanje odnosa slike i povijesti Drugog svjetskog rata (naročito na pitanje istrebljenja Židova u Europi). Po obrazovanju filozof i povjesničar kinematografije, Ophir Lévy obranio je doktorat na temu “Potajne slike” pod mentorstvom Sylvie Lindeperg. U svojim radovima on pokazuje kako je imaginarij koncentracijskih logora i istrebljenja utjecao na francusku i američku kinematografiju od 1960-ih do danas. Za taj je rad Levy nekoliko puta nagrađivan, a u 2016. godini isti će biti i objavljen. Također je i autor knjige “Misliti čovjeka u svjetlu boli – Filozofija, povijest, medicina. 1845-1945” (objavljeno 2009.). Redovito surađuje s pariškim Memorijalom holokausta (fr. Mémorial de la Shoah) i drugim institucijama kao što su Forum des images, Vijeće Europe ili filmska akademija FEMIS. (Web stranica gospodina Ophira Lévya: http://lesimagesclandestines.blogspot.de)