Predavanje: “Homoseksualnost i njezina represija u 20. stoljeću”

Francuski institut u Hrvatskoj 17. svibnja 2016. godine u 17 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) organizira predavanje koje će održati g. Régis Schlagdenhauffen i g. Franko Dota na temu “Homoseksualnost i njezina represija u 20. stoljeću”.

Régis Schlagdenhauffen je docent na Školi za visoke studije društvenih znanosti u Parizu (Ecole des hautes études en sciences sociales ; EHESS – Paris) i redovni profesor na katedri za sociološku povijest seksualnih kategorija. Godine 2009. je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom « Komemoracija žrtvama nacizma » te objavio više članaka i djela na tu temu. Istraživanja koja trenutno vodi ponajprije se odnose na način kojim u Europi institucije, društvene grupe i pojedinci kategoriziraju seksualnu praksu te seksualni čin i identitet. 2015. godine je u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (Centre national de la recherche scientifique (CNRS)) organizirao simpozij « Biti homoseksualan u Europi u vrijeme Drugog svjetskog rata ». Više informacija na: https://www.ehess.fr/fr/personne/regis-schlagdenhauffen

Franko Dota priprema doktorsku disertaciju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a vezano uz homoseksualnost u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Autor je djela « Zaraćeno poraće: konfliktni i konkurentski narativi o stradavanju i iseljavanju Talijana Istre » (Srednja Europa, Zagreb, 2010). Aktivist je u hrvatskom LGBT pokretu i jedan od osnivača Zagreb Pride-a.

Predavanje će biti održano na francuskom i hrvatskom uz simultani prijevod na oba jezika.