Povratak u slikama na otvorenje izložbe Enciklopedija, nasljeđe znanja

Francuski institut u Hrvatskoj s ponosom predstavlja izložbu “Enciklopedija, nasljeđe znanja”, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK), povodom Dana europske baštine.

Na izložbi su predstavljeni restaurirani svesci izvornog izdanja Enciklopedije u vlasništvu Francuskog instituta, grafike izuzetnih tehničkih dostignuća, panoi s objašnjenjima, kao i reprodukcije karata iz tih razdoblja iz zbirke NSK-a. Krenite u otkrivanje ovog europskog blaga, preteče Wikipedije i otvorene znanosti, prvi put prikazanog široj javnosti u Hrvatskoj, te ekskluzivno uronite u doba prosvjetiteljstva, iz današnje perspektive.

Izložba kroz povijest želi pokazati da u toj borbi za istinu, toleranciju i slobodu duha, prosvjetiteljstvo i enciklopedija nisu prašnjavi relikti. U trenutnom kontekstu dezinformacija, borbe prosvjetiteljstva odjekuju jedinstvenom relevantnošću. Ovi su alati dostupni svima, svakodnevno. To je ono što su nam enciklopedisti dali kroz stoljeća: nasljeđe znanja da se nastavimo inteligentno odupirati svim oblicima porobljavanja uma.

Izložba je otvorena u utorak 26. rujna u nazočnosti g. Fabiena Fieschija, veleposlanika Francuske u Hrvatskoj, gđe Estelle Halimi-Dagron, ravnateljice IFC-a, gđe Ivanke Stričević, ravnateljice NSK-a i sjajnog kustosa izložbe g. Pierre-Yvesa Beaurepairea, profesora moderne povijesti na Sveučilištu Côte d’Azur, u nazočnosti šezdesetak posjetitelja uključujući i članove diplomatskog zbora.

Ovu izložbu sponzorira  tvrtka AGS.