Kako i zašto informatika okreće svijet naglavačke

Predavanje će održati Gérard Berry, član Francuske akademija znanosti, profesor na “Collège de France”, tvorac programskog jezika Esterel i Vitez legije časti.

Informatika trenutno donosi glavnu revoluciju u mnogim sektorima: industriji, komunikaciji, transportu, medicini, znanosti, zabavi, kulturi itd., a taj popis nastavlja rasti. Ona to radi na tako snažan način da zapravo oblikuje posve novi svijet. No, njezine stvarne mogućnosti, prednosti i rizike većina ljudi nije dobro razumjela, kako zbog toga što je to relativno recentna tema, tako i zbog toga što se još uvijek ne uči dovoljno u školi niti objašnjava u medijima. Mi započinjemo s objašnjavanjem kako informatika počiva na pet glavnih stupova: podaci, algoritmi, jezici, strojevi i sučelja prema fizičkom svijetu (uključujući i nas same). Potom, koristeći se raznolikošću ilustrativnih primjera u vrlo različitim područjima, pokazujemo kako i zašto algoritamsko razmišljanje duboko mijenja ono što radimo, ono što gradimo i kako organiziramo. Pokazujemo zašto moć i fleksibilnost novog informacijskog zaokreta čini 21. stoljeće tako različitim od 20. stoljeća, koje je bilo oblikovano trokutom tvar-energija-svemir. Naposljetku, preciznim proučavanjem softverskih pogrešaka, raspravljamo o temeljnim, ali konstantno podcijenjenim poteškoćama informatike: kreiranje softvera koji radi ono što treba raditi i samo to te, nadalje, na način na koji ne može biti ugrožen vanjskim napadima. Skiciramo nove znanstvene metode kako bi iskorijenili ili barem smanjili softverske pogreške te osigurali sigurnost informacije i transakcije.

Bivši učenik Politehničke škole. Drži katedru Informatike i digitalnih znanosti na Collège de France od 2012. godine. Njegov se znanstveni doprinos odnosi na četiri glavna područja : formalni tretman programskih jezika i njihovi odnosi s matematičkom logikom, paralelno programiranje u realnom vremenu, koncepcija podržana računalom integriranih čipova i formalna verifikacija programa i čipova. Tvorac je programskog jezika Esterel.

Predavanje na engleskom. Ulaz slobodan:

Više informacija na : http://algebra.digital/gerard-berry-guest-lecture/