Pop-up koncerti s Muzičkim biennalom Zagreb

“Interaktivne improvizacije” Jazz-ansambla Muzičke akademije u Zagrebu

U Francuskom institutu, Preradovićeva 5

Petak 9. travnja u 18h

Subota 10. travnja u 12h

Petak 16. travnja u 18h

 

Od travnja, Muzički biennale Zagreb i Muzička akademija u Zagrebu otvaraju sezonu uzajamnih otkrića i kreacija koje dijele s publikom!

Za proslavu svoje stote obljetnice u vrlo specifičnom kontekstu Hrvatske 2021., obilježenom posljedicama zdravstvene krize i potresa koji su pogodili Zagreb te područje Siska i Petrinje, Francuski institut u Hrvatskoj želio bi razviti program valorizacije hrvatskih umjetnika koji bi im omogućio predstavljanje umjetničkih djela i kontakt s novom publikom.

Ti bi nam sastanci svima trebali omogućiti da iskusimo povlašteni i prisni odnos s umjetnošću i stvaranjem, odnos koji nam često nedostaje u ovom razdoblju smanjenih kapaciteta umjetničkih prostora i ograničenih susreta.

Stoga program „Gostoljubljivost“ Francuskog instituta nudi, u okviru projekata suradnje s različitim institucijama, trenutke umjetničkog dijeljenja s publikom, u bliskom odnosu koji je moguć otvaranjem prostora prema vani. Ova veza između unutarnjeg i vanjskog prostora ujedinjuje uvjete umjetničke prezentacije u stvarnoj blizini s publikom, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Stoga su pozvani svi umjetnici kojima se daje carte blanche, da prisvoje prostor Instituta i zamisle specifičan odnos s publikom kojoj će predstaviti svoja djela.

Projekt je prikladan za izvedbene umjetnosti, a posebno glazbu i ples. Bez obzira je li riječ o improvizaciji, prezentaciji kreativnog istraživačkog rada ili probi predstave koja se izvodi, ovaj program nudi iznimne trenutke dijeljenja čije su okosnice interakcija i sudjelovanje.

Ovaj niz koncerata održat će Jazz-ansambl Muzičke akademije u Zagrebu koji postoji već dvanaest godina, od pokretanja kolegija ‘Osnove jazz improvizacije’. Veliko zanimanje studenata i njihova vještina brižljivo njegovanog instrumentalizma potaknula je formiranje ansambla koji je vrlo brzo postigao veliki uspjeh.

Petak 9. travnja u 18h, Francuski institut

Interaktivna improvizacija 1

Erin Keleuva, flauta

Jan Plevko, klarinet

Šime Vuksan, fagot

Šime Buha, klavir

Matilda Fatur, kontrabas

Luka Ivir, bubnjevi, udaraljke

Subota 10. travnja u 12h,  Francuski institut

Interaktivna improvizacija 2

Matej Hermeščec, klarinet

Barbara Vlainić, viola

Božan Bejo, klarinet

Domagoj Papković, kontrabas

Šime Buha, klavir

Luka Ivir, bubnjevi, udaraljke

Petak 16. travnja u 18h, Francuski institut

Interaktivna improvizacija 3

Martin Češnjak, violina

Dunja Đurđević, flauta

Matej Hermeščec, klarinet

Šime Vuksan, fagot

Koncerti u Francuskom institutu, izlozi otvoreni prema ulici: pristup slobodan uz poštivanje epidemioloških mjera za javne prostore (nošenje maski i propisani razmak).