HEART TUBE, interaktivna instalacija Vitara Drinkovića

Od 16. travnja do 3. svibnja, Francuski institut

U okviru Muzičkog biennala

“HEART TUBE” je interaktivna instalacija koja prenosi otkucaje srca do četiri osobe istovremeno u izložbeni prostor u realnom vremenu. Skulpturom se istražuje ljudska komunikacija i međupovezanost kroz jednostavan biološki proces, fokusirajući se na srce kao organ iznimno podložan vanjskim podražajima i unutarnjim procesima (mislima, emocijama i drugom). Rad srca čini svaku fiziološku i psihološku promjenu trenutno, direktno i nesvjesno vidljivom kroz devijacije u ritmu. Te devijacije naglašavaju se i čine vidljivima putem transformacije zvuka srca i njegovog ritma u svjetlost i jake taktilne vibracije. Jačina i ritam svjetlosti i zvuka ponovo utječu na rad srca osoba koje su spojene skulpturom, zbog čega nastaje “komunikacijska petlja” i svojevrsna povratna sprega u kibernetičkom smislu. Eksperimentirajući sa suočavanjem tehnologije i biološkog, rad promišlja mogućnosti stvaranja novih, drugačijih načina komunikacije i percepcije – onima utemeljenima na neposrednosti i nekontroliranim biološkim procesima.

Tehnički se rad sastoji od 4 DIY elektronička kontaktna stetoskopa. Svaki je spojen na odvojeno predpojačalo, miksetu, pojačalo, niskofrekvencijski zvučnik, napajanje i mikrokontroler Arduino koji transformira zvuk u svjetlosne impulse različitog intenziteta. Svi su uređaji ugrađeni u konstrukciju skulpture, a zvučnici su poredani vertikalno i aktiviraju se pritiskom gumba neovisno jedan o drugome. Time nastaje specifična dinamika kretanja unutar skulpture, vidljiva kroz konstrukciju od prozirnog pleksiglasa. Ritmovi četiriju ljudskih srca aktiviraju LED-lampe ispod svakog zvučnika i sjedinjuju se u jedan dinamični ritam koji glasno odjekuje u izložbenom prostoru. Osobe u interakciji okrenute su jedna prema drugoj, a zbog jačine niskofrekvencijskog zvučnika kolektivne otkucaje srca osjećaju i kao snažne vibracije u tijelu.

Koprodukcija: KONTEJNER
Tehnički suradnik: Igor Brkić

Produkcija rada sufinancirana je od strane Ministarstva kulture RH.

Vitar Drinković rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 2008. godine te 2014. na Odsjeku za animirani film i nove medije na istom fakultetu. Sudjelovao je na studentskim razmjenama i rezidencijama u SAD-u, Engleskoj, Češkoj i Francuskoj. Djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti. Proteklih nekoliko godina istražuje načine stvaranja uvjeta za promjenu percepcije svakodnevne stvarnosti. Koristeći se raznim interaktivnim skulpturama, napravama, izumima i instalacijama kao posrednicima u komunikaciji, stvara novi kontekst za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Izlagao je samostalno 18 puta te na 48 skupnih izložaba u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Engleskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj. Dobitnik je nekoliko nagrada, priznanja i stipendija.

vitardrinkovic@gmail.com