Nekoliko franucuskih chefova u Šibeniku slavi mediteransku kuhinju

Festival Taste the Mediterranean – od 1. do 4.  lipnja 2017. – Šibenik

 

Započeta 2015. povodom   Festivala Francuske u Hrvatsoj « Rendez-Vous, suranja između  festivala Taste the Mediterranean  i francuske udruge Gourméditerranée – koja okuplja chefove s područja Marseillea – nastavlja se i na 4 izdanju festivala. Od 1. do 4. lipnja na ovom će nezaobilaznom šibenskom gastronomskom događanju, koje slavi mediteransku kuhinju u svoj njezinoj raznolikosti i bogatstvu, biti organizirani susreti, kulinarske demontracije i večere.  

Chefovi Lionel Lévy i Ippei Uemura ponovno će doći podijeliti svoju starst prema ovoj kuhinji punoj sunca i boja.  Odat će se počast i slasatičarstvu gostovanjem slastičarskog chefa Yoana Dessarzina iz Hotela Dieu Intercontinental u Marseilleu. Festival će imati čast ugostiti i chefa Floru Mikulu koja je na čelu restorana Auberge Flora u Parizu.

 

Flora Mikula odrasla je u Avignonu u provansalskom ozračju bogatom kulinarskom umjetnošću.  Počinje vrlo rano kuhati usvajajući umijeća i lukavstva obiteljske kuhinje. Svoja kulinarska znanja usavršava na studiju ugostiteljstva u Avignonu.  Svoje prvo stažiranje obavlja u restoranu  Christian Étienne,  još uvijek u Avignonu.  Nakon toga kreće na dugo putovanje po svijetu  (London, New York  Saint-Barth, Maroko, Japan…),  koje joj je omogućilo da završi svoje usavršavanje radeći s velikim francuskih chefovima i da se nametne u vrlo muškom svijetu visoke gastronomije. Zahvaljujući svojoj kreativnosti vrlo je eklektičan chef s raznobojnom kuhinjom. Vrativši se u Francusku  Flora Mikula od 1996.  do 2002. vodi mali provansalski restoran Les Olivades.  Šireći paletu ponude otvara inventivniji i egzotičniji restoran Le Flora. Gurmanski vodič Pudlo Paris, koji cijeni « izvrsnu, učenu i laganu kuhinju » ju je 2009.  proglasio chefom godine . 2012. otvara svoj vlastiti restoran na adresi boulevard Richard Lenoir u Parizu.

Flora

 

Lionel Lévy

Na čelu restorana hotela InterContinental u Marseilleu – Hôtel Dieu, zvjezdani chef  Lionel Lévy nudi modernu i kreativnu marsejsku gastronomiju.  Zaljubljenik Marseillea u njega se nastanio prije  te je u njemu usavršio svoju kulinarsku umjetnost.  Inventivna, znatiželjna  i u stalnom  pokretu, njegova kuhinja odaje počast regionalnim proizvodima. Podpredsjednik je udruge  Gourméditerranée.

 Levy

 

Ippei Uemura

Porijeklom iz Kyota, seli se u Francusku  u 2003.  gdje se zaljubljuje u francusku kuhinju.  U 2009.  otvara restoran  Tabi Ne Yume, u kojemu kombinira japansku tehniku rezanja ribe s francuskom tradicijom. Član je udruge  Gourmediterranee od 2013.  Nedavno je dobio nagradu “mladog talenta godine” koju dodjeljuje vodič  Gault&Millau .

Ippei

 

Yoan Dessarzin

Trenutno chef-slastičar u hotelu InterContinental Marseille – Hôtel Dieu, Yoan Dessarzin radio je s najvećim francuskim zvjezdanom chefovima. Posebno cijeni kuhinju Philippea Conticinija, koji je ponovno izumio moderno slastičarstvo. Vrlo inventivan, voli se igrati s kontrastima tekstura i okusa u potrazi za subtilnom ravnotežom.

Yoan

 

Program: TTM PROGRAM 2017
Više na: www.tastethemediterranean.eu

Stranica udrude Gourméditerranée : www.gourmediterranee.org