Balkansko – Arapska platforma za razmjenu

70 sudionika iz 24 zemlje

Rasvijetljeni skriveni prolazi: stvarnost kulturnih mobilnosti između Balkana, Europe i arapskoga svijeta

Organizator: Roberto Cimetta fonduz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Srednjoeuropske inicijative, Zaklade Anna Lindh i Zaklade Kultura Nova

Umjetnici i kulturni menadžeri imaju vitalnu ulogu u izgradnji društva (kroz kritičke procese, aktivizam u zajednici, sjećanje, raznolikost kulturalnih produkcija). Stoga smatramo da je njihov put između Balkana i arapskog svijeta ključan te da treba biti u fokusu i podržan. Organiziranjem ovog susreta želimo zagovarati osvještavanje važnosti ovih veza i omogućiti stvarne susrete koji su temelj nužnog povjerenja i povezivanja za održiva partnerstva.

Nadamo se da će ovaj skup omogućiti izgradnju stvarnih balkansko–balkanskih odnosa, europsko-balkansko arapskih odnosa i arapsko–balkanskih mreža te održivih modela međunarodne suradnje kroz obostrane umjetničke prakse, fokusirajući se na promociju manjinskih kultura, interkulturalnog dijaloga, rješavanja konflikta kroz kulturu i umjetnost, lokalno mikrofinanciranje i međunarodno prikupljanje sredstava.

Preko 60 sudionika iz 9 arapskih država (Jordan, Tunis, Egipat, Libanon, Alžir, Sirija, Maroko, Palestina, Iran), 9 zemalja Srednjoeuropske inicijative (Srbija, Italija, Hrvatska, Austrija, Slovenija, Makedonija, Ukrajina, Mađarska, Poljska) i Turske, Francuske, Španjolske, Portugala, Malte i Grčke će dijeliti znanja i vještine te insistirati da na plenarnim sesijama te “speed” i “slow dating” diskusijama dođe do konkretnih rezultata.

Sudionici će se baviti sljedećim temama: “Promišljanje suradnje – umrežavanje, razmjena i video prezentacije”, “Održivost i ekonomski modeli suradnje: prostori, mogućnosti i strukture”, “Putovi regionalne suradnje: uloga, iskustva, modeli, perspektive i izazovi”, “Kakvo bi zagovaranje za regionalnu suradnju trebalo biti?”, “Kako se odnosimo prema suradnji između arapskih i balkanskih aktera unutar institucionalnog okvira EU?”

Program započinje 8. svibnja poslijepodne i traje cijeli dan 9. svibnja. Ova razmjenska platforma koja traje jedan i pol dan je otvorena i besplatna za sudjelovanje: kako biste sudjelovali na skupu molimo da ispunite formular koji se nalazi ovdje najkasnije do 6. svibnja 2014. godine.

Više informacija na: http://www.upogoni.org/wp/2014/realnost-kulturne-mobilnosti-izmedu-balkana-europe-i-arapskog-svijeta/