Pascal Bruckner na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama

Rendez-vous

Na Igrama se nastavlja projekt “Pisci na Igrama”. U sklopu njega bit će uprizorenje iz romana Ledeni mjesec u režiji Paola Tišljarića, uz dolazak samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će biti počasni gost Grada.

Ledeni mjesec igrat će se na brodu koji prima 300 gledatelja, koji će isploviti iz Gruža prema pučini.

Pascal Bruckner francuski je romanopisac i esejist rođen 15. prosinca 1948. u Parizu. Uz Andréa Glucksmanna, Bernarda-Henrija Lévyja i druge pripada krugu tzv. “Novih filozofa” koji su se u Francuskoj pojavili na sceni 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća raskidajući sa socijalizmom i marksizmom, također kritizirajući Jeana-Paula Sartrea i poststrukturalizam.

Ovaj filozof i romanopisac upravo s pomoću romana svoju filozofsku misao pretvara u poruku. Da bi se razumjeli njegovi romani, potrebno je razumjeti i njegov filozofsko-esejistički svjetonazor. Tema dekadentnih ljubavnih odnosa, ispunjenih nastranošću, egoizmom, koji pokazuju još jednu rupu u našoj civilizaciji koja je, u ime javnih i intimnih sloboda, oslobodila egoizam i zatrla sposobnost sjedinjenja, nepresušna je za Brucknera kojom se bavi i u svom, možda najpoznatijem, romanuLedeni mjesec. Bavi se i drugim aktualnim temama koje zaokupljaju suvremenog zapadnog čovjeka –  globalizacija, odnos američke i europske kulture rada i stvaranja, kapitalizam i odnos prema zemljama u razvoju, bogatstvo, siromaštvo, pohlepa i škrtost. On govori o čovjeku ugašene čovječnosti – svedenome na potrošača, proizvođača, vlasnika ili vlasništvo, stanovnika podjednako i polisa i supermarketa. Ne propušta nas podsjetiti na sve što je oko nas (i u nama) i što je šteta propustiti u trci za zlatnim teletom. “Treba li podsjećati na očitu činjenicu da je vrijednost neke osobe bogatstvo njezinih odnosa s drugima, njezine sposobnosti da istka veze svake vrste žrtvom, žarom i uzajamnošću? Da je čovjek velik samo onoliko koliko se može nadmašiti u nečemu većem, u otkriću svijeta koji je zgusnutiji i trajniji od njegove puke subjektivnosti?” Njegove teze o zabludi multikulturalizma poput one da je multikulturalizam “rasizam proturasista” i nacionalizam manjina, također izazivaju kontroverze.

 

Program vezan za Pascala Brucknera:

28., 29. srpnja u 21:30  

Luka Gruž – Na brodu Gruž Port – On board ship

Pisci na Igrama  

Dubrovačke ljetne igre, Hrvatsko društvo pisaca i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

PASCAL BRUCKNER: LEDENI MJESEC

Vlatka Vorkapić, scenska prilagodba set adaptation

u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj

Within the Rendez-vous – A festival of France in Croatia

 

30. srpnja u 21:30

Atrij palače Sponza

Pisci na Igrama  

Dubrovačke ljetne igre i Hrvatsko društvo pisaca

PASCAL BRUCKNER

RAZGOVOR S AUTOROM

Više na: www.dubrovnik-festival.hr

rendezvous_blok