Otvaranje u Zagrebu centra za prijemne ispite za upis na INALCO

INALCO (Nacionalni institut za orijentalne jezike i civilizacije, www.inalco.fr) najstarija je i najprestižnija od visokih škola posvećenih obrazovanju prevoditelja. Njezini korijeni sežu u doba vladavine Luja XIV, kada je Francuska željela osigurati stručnjake u području osmanskog jezika kako bi trgovala s Konstantinopolom. Sa stotinjak jezika i civilizacija koji se proučavaju, ovaj institut, jedinstven u svijetu, ima 8000 upisanih studenata koji predstavljaju 109 različitih nacionalnosti.

Inalco je otvorio 2010. godine stručni diplomski studij kako bi nadoknadio nedostatak specifičnog obrazovanja na velikom broju jezika koje nazivamo « rijetkima » : master TRM (Traduction, Redaction i Médiation multilingue – Prevođenje, Uredništvo i Multijezična medijacija) je tako otvoren prema četrdesetak svjetskih jezika, od kojih je jedan i hrvatski. On pokriva 13 od 24 službena jezika Europske unije.

Nastava na masteru TRM usklađena je s masterom EMT Europske komisije. Predavanja se odvijaju tijekom dvije godine, s jednim integriranim semestrom na partnerskom sveučilištu (npr.  Zagreb) i jednim semestrom stručne prakse u nekom poduzeću ili međunarodnoj organizaciji.

Inalco je ugledna javna ustanova koja izdaje državne diplome. Godišnja školarina iznosi 450 €.

Ove godine po prvi put master TRM otvara centar za prijemne ispite u Hrvatskoj. 

Kandidati trebaju imati završen preddiplomski studij ili odgovarajući ekvivalentni studij i imati izvrsnu razinu francuskog (C1 ili C2) kao i engleskog jezika (B2 ili C1), uz jezik A/materinji jezik (npr. hrvatski), kojim savršenom vladaju u pisanom obliku.

Zainteresirani kandidati trebaju:

– pažljivo pročitati brošuru mastera TRM,

–  zatim poslati prijavu na master.trm@inalco.fr uz napomenu jezične kombinacije, do subote 21. lipnja 2014.

Nakon predselekcije, kandidati će biti pozvani da pristupe ispitima organiziranim u Francuskom institutu u Zagrebu u petak 27. lipnja (selekcija)  i u srijedu 2. srpnja 2014. (završni ispit).