OLDNESS

Tragikomična cirkuska predstava bez riječi 
Francusko-srpsko-hrvatska kreacija

Sama u svom svijetu – svijetu sjećanja,ludila, priviđenja i ponekog nepoželjno-poželjnog gosta, starica proživljava mladost, sretne trenutke i tragedije svoga života. Viziju toga kako se ona s time nosi, šest umjetnika iz tri cirkuske kompanije Cirkusfera (RS), Cirk’ Oblique(FR) i Cirkorama(HR), prikazuju u cirkuskoj predstavi pod nazivom “Oldness”.

Za kreaciju scena korištene su klaunske improvizacije u kombinaciji sa cirkuskim tehnikama, pomoću kojih se prikazuje tragikomičnost staričine situacije pred kraj njezina života. Dublje u njen svijet nas uvlače elementi cirkuskih tehnika (zračne akrobacije, manipulacija objektima, magija…) i rekvizita koji se primarno koriste u predstavi. To su stvari iz svakodnevog života, stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo, a jednoga će dana u nama možda probuditi sjećanja od kojih bježimo ili nas možda potaknuti da ponovo proživimo najemotivnije trenutke naših života.

Predstava je rezultat projekta Cirkobalkana koji se održao u Zagrebu i Beogradu u 2013.g u trajanju od dva meseca u organizaciji gore spomenutih kompanija, a inicirana  jei realizirana od strane Francuskog instituta u Beogradu kroz projekt Teatroskop.
Istraživanje i rad na predstavi su provedeni kroz tri rezidencije:

  •  FEP/Alzonne, Cultural center Valdegour and Circus school “Turbul”/Nimes ( Francuska, Studeni 2013.)
  •  Bitef teatar i Magacin ( Beograd, Travanj 2014.)
  •  Cirkobalkana ( Beograd, Kolovoz/Rujan 2014.)

Autorski i izvođački tim: Arnaud Essertel, Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović, Marie Mercadal, Milan Manić

Dizajn svijetla i zvuka: Julie Lesas

Vanjski suradnici: Ivana Koraksić i Nikola Mijatović

Scenografija: Hristina Šormaz

Kostimografija: H & Z

koprodukcija: Cirkorama (Hr) – Cirkusfera (Sr) – Le Cirk’Oblique (Fr)

realizirano uz pomoć Francuskog instituta,

projekt Teatroskop