Okrugli stol na temu « Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo? »

Centar za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba, Ženska udruga « IZVOR » iz Tenje i Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj imaju zadovoljstvo pozvati Vas na okrugli stol na temu « Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo? » koji će se održati 3. prosinca 2018. godine od 15.00 do 18.00 sati u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb). Ovaj okrugli stol održava se u okviru Human Rights Film Festival-a (pozivnica u privitku).

Je li prostitucija profesija poput neke druge ili oblik iskorištavanja žena? Slobodno izabrano ili prisilno nametnuto zanimanje? Treba li ju zabraniti ili zakonski regulirati, kriminalizirati ju ili legalizirati? Ova pitanja nastavljaju biti predmetom rasprava u našem društvu, ali i unutar Europske unije čije su zemlje članice implementirale jako različita pravna rješenja. Posljednjih je godina nekoliko europskih zemalja značajno promijenilo svoj pristup prema prostituciji. Njemačka je, na primjer, odlučila legalizirati prostituciju u siječnju 2002. godine, dok je Francuska u travnju 2016. godine danijela zakon koji dekriminalizira žene u prostituciji i kažnjava kupce seksualnih usluga. Nekoliko godina nakon uspostavljanja ovih novih zakonskih okvira, koje se lekcije mogu izvući u Francuskoj i Njemačkoj? Kako bi ta saznanja mogla doprinijeti raspravi u Hrvatskoj?

Na ova pitanja će tijekom okruglog stola pokušati odgovoriti:

  • gđa Laurence Rossignol, bivša državna tajnica, a zatim i ministrica za obitelj, djecu i ženska prava (2014. – 2017.), izvjestiteljica posebnog Povjerenstva za borbu protiv sustava prostitucije, trenutno zastupnica u francuskom Senatu,
  • gđa Ingeborg Krauss, njemačka psihoterapeutkinja specijalizirana za traume povezane s prostitucijom,
  • gđa Isabelle Collot, predsjednica francuske nevladine organizacije « Mouvement du Nid » koja se bavi uzrocima i posljedicama prostitucije,
  • gđa Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA i gđa Nikolina Zec iz Ženske udruge « IZVOR » iz Tenje.

Veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, gđa Corinne Meunier, te  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, gđa Višnja Ljubičić, također će prisustvovati ovom događanju.

Uoči rasprave bit će prikazan film « Bordell Deutchland » Christiana P. Strackea, nominiran za nagradu Europa 2018.

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski i francuski jezik.