Otkrijte nevjerojatnu priču o Jacquesu-Yvesu Cousteauu u filmu “Odisej” Jérômea Sallea u svim kinima Kino mreže!

U kinima od 7. studenog

Iznimna večer 7. studenog u 35 dvorana Kino Mreže

Biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau, koji je 2015. godine sniman i u Hrvatskoj, moći će se besplatno pogledati 7. studenog u 35 hrvatskih kina nakon čega kreće u redovnu kinodistribuciju. U Odiseju su u glavnim ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney.

Jacques Cousteau slavni je francuski znanstvenik i pustolov koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajnama morskih dubina i tako doprinio razumijevanju podvodnog svijeta.

 

Odisej (L’Odyssée)

Režija: Jérôme Salle

Francuska – 2016. – 2h03

Uloge Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou

Odisej je biografski film o ovom legendarnom oceanografu i istraživaču podmorja, a u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su ‘glumili’ jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. Na filmu je bilo angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i drugih.  Režiju i scenarij Odiseja potpisuje Jérôme Salle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je bio zadužen Fidélité Films/Pan-Européenne, dok je produkciju u Hrvatskoj servisirala MP Filmska produkcija. Osim u Hrvatskoj film se snimao i u Južnoafričkoj Republici te na Antarktiku.

‘Prvi se dio filma odvija na lokaciji koju nazivam ‘izgubljenim rajem’: na jednom dijelu mediteranske obale na kojem nema ni traga betona, a to više u Francuskoj ne postoji. Hrvatski otoci izgledaju poput naše južne obale četrdesetih… Nisam prije znao da to postoji i to nam je omogućilo prekrasnu scenografiju koja je i dalje bila u netaknutom stanju.’ izjavio je Jérôme Salle, redatelj filma Odisej. 

Povodom Dan neovisnih kina, kojeg organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, u utorak 7. studenog u 35 hrvatska kina film Odisej moći će se pogledati besplatno nakon čega će se nastaviti prikazivati u redovnoj kinodistribuciji.

Kina koja sudjeluju u akciji su: Kino Mediteran Bol, Centar Za Kulturu Čakovec, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Sloboda (Dubrovnik), Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Ivanec, Kino Mediteran Jelsa, Kino Mediteran Komiža, Kino Velebit(Koprivnica), Kino Moslavina (Kutina), Kino Mediteran Lastovo, Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Marof (Pou Novi Marof), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Hrvatski Dom (Pakrac), Kino Dom Kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-Kino Croatia (Rijeka), Kino Samobor, Gradsko kino Sinj, Kino Dom Kulture Kristalna Kocka Vedrine (Sisak), Kino Slatina, Kino Karaman (Split), Kinoteka Zlatna Vrata (Split), Kino Mediteran Stari Grad, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Zimsko kino Vis, Kino Vodice, Kino Zabok, Kino Europa (Zagreb) i Kino Kinoteka (Zagreb).