Noć ideja u Parizu

 

 Na inicijativu Laurenta Fabiusa, ministra vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, te  u organizaciji Francuskog instituta, prvo izdanje « Noći ideja » okupit će 27. siječnja u Quai d’Orsayu velika imena francuske i strane suvremene misli.

Svjedočeći o važnosti koju Francuska pridaje međunarodnoj razmjeni ideja, ova iznimna noć okupit će vodeća francuska i međunarodna imena. Intelektualci, istraživači i umjetnici propitivat će nakon konferncije COP21 prijelaz današnjeg svijeta u svijet budućnosti. Kako sačuvati okoliš održivog razvoja? Koji će politički, gospodarski ili etički principi voditi zajedničku akciju? Koje će fantazije,krajolici i sjećanje omogućiti ljudima život na ovom svijetu?

Podijeljeni u četiri etape – Obzori, Zahtjevi, Uvjeti i Mjerila -, dijalozi će okupiti francuske sudionike i goste s pet kontinenanta među kojima je i hrvatski filozof Srećko Horvat. Govorit će se o urgentnim temama poput granica, državljanstva, raznolikosti, prirodnih bogatstava i duhovnosti.

Nadilazeći različita područja ekspertiza, ove će razmjene publici otkriri koji stav o izazovima našeg vremena imaju istraživači (sociolozi, liječnici, inženjeri ili filozofi), ali također i umjetnici, pisci ili arhitekti.

Dijalog između sudionika kompletirat će projekt „Čitati budućnost“ u okviru kojega će pisci nove književne scene u salonima Quai d’Orsaya čitati književna djela i eseje budući da i književnost sudjeluje u dešifriranju nadolazećeg svijeta.

Ovom prilikom, u okviru etape posvećene Zahtjevima koja će popitivati pitanje „Koje novo značenje dobivaju danas velike moralne i političke težnje“, hrvatski filozof Srećko Horvat razgovarat će s francuskim filozofom Michaëlom Foesselom o temi « koja svjetla ? »

Ovdje pogledajte i podijelite teaser : https://youtu.be/0DcOYDUxAT4

Više informacija potražite na : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/politique-etrangere-de-la-france/diplomatie-culturelle/les-actualites-et-evenements-2015-de-la-diplomatie-culturelle/article/la-nuit-des-idees-au-quai-d-orsay-27-01-16