Novalis music + art festival

Rendez-vous

Novalis music + art festival ove se godine održava od 23. do 26.8. na raznim lokacijama u Gradu Novalji na otoku Pagu.

Novalis music+art festival je višednevni glazbeni festival s fokusom na suvremenu klasičnu glazbu koji objedinjava koncerte i radionice raznih umjetničkih formi. Glavni organizator je Umjetnička organizacija Novalis concept (Davor B. Vincze i Ivana Biliško) iz Zagreba, a ove godine održava se  od 23. do 26.8. na raznim lokacijama u Gradu Novalji na otoku Pagu.

Prezentacijom umjetnika čije se djelovanje prvenstveno bazira na interdisciplinarnosti, stvara se platforma koja bi javnosti približila i donekle demistificirala suvremenu glazbu, udovoljavajući tako potrebama suvremenog izričaja. Nesrazmjer između eksperimentalne glazbe i uobičajenog koncertnog izvođenja gubi se novim konceptom nekonvencionalnih koncerata – i upravo se zbog toga koncert otvaranja odvija u Klubu Kalypso na novaljskoj party-plaži Zrće!

Rezidencijalni ansambli ovogodišnjeg Festivala su francuski komorni orkestar Secession Orchestra, francuska teatralna skupina La Chambre aux Echos čiji će voditelj, scenograf Aleksi Barrière izraditi scenografiju za sve koncerte i francuska pjevačicaMariane Seleskovitch koja će izvoditi  svoju monodramu Sekvenceu okviru koje će izvoditi djela nekih od najpoznatijih kompozitora 20.stoljeća: J. Cagea, J.Xenakisa, L. Beria itd. Secession Orchestra će pod vodstvom svog osnivača, perspektivnog mladog dirigenta Clement Mao-Takacsa izvesti čak četiri koncerta – na koncertima otvaranja i zatvaranja pod nazivom Trances & Dancesizvodit će se poznatiji živući skladatelji, kao što su Philipp Glass, Steve Reich, Bernhard Lang, Salvatore Sciarrino, Kaija Saariaho itd., a na koncertima u Ljetnom Kinu kinu pod imenom Nouvelle(s) vague(s) će se, uz projekciju video uradaka snimljenih posebno za ovu priliku, izvoditi djela mladih kompozitora iz Tajvana, Engleske, Francuske, kao i djelo hrvatskog skladatelja D. B. Vinczea.

Na festivalu će nastupiti i njemački duo Leise Dröhnung na električnom violončelu i električnoj gitari. Duo će održati koncerte suvremenih skladatelja inspiriranih popularnom glazbom 24. kolovoza u 19:30 sati, u Hostelu The big yellow house, a 25. kolovoza u isto vrijeme na Motornom Brodu Franeša. Izvesti će i jednu premjeru- novo djelo hrvatske kompozitorice Mierele Ivičević. Koncertu na motornom brodu predhoditi će Press konferencija. Još jedan ovogodišnji gost je mlada francuska mezzo-sporanistica Marianne Seleskovitch, koja će svoje autorsko djelo, monodramu Sekvence, izvoditi 25. kolovoza od 18:30 sati u Pastoralnom centru te 26. kolovoza u Stomorici u Novalji, u okviru koje će interpretirati djela vrhunskih kompozitora 20 stoljeća kao što su Cage, Berio, Scelsi, itd. Talijanski udaraljkaš Simone Beneventi pridružit će se nastupima Secession Orchestre. Uz koncerte, u okviru Festivala održavat će se i panel diskusije na terasi Hotela Loža, svakim danom od 10 sati, te radionice za djecu i studente, svakim danom od 12 sati u prostorijama novaljske osnovne škole A.G. Matoš.

Uz Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, NOVALIS music + art Festival podupire Ministarstvo kulture, Goethe Institut, Glazbena akademija u Grazu (KUG), Fondacija Step Beyond, a neki od sponzora su i Catering Favory, Hoteli Boškinac i Liburnija te drugi privatni donatori i sponzori.

Više na: http://novalisfestival.com/

rendezvous_blok