My!Laika: “The great tagada”, partner CirkoBalkana 2015.

Rendez-voussubota, 29.8.2015 u 20h
petak, 4.9. u 20h
CirkoBalkana je projekt međunarodne suradnje cirkuskih organizacija – Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske. Prve dvije godine održavanja partner je bila cirkuska trupa “Le Cirk’Oblique” iz Francuske, a ovogodišnji francuski partner je cirkuska trupa “My!Laika” s njihovim “Side circus” projektom.

CirkoBalkana je projekt međunarodne suradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. pokrenule Cirkusfera iz Srbije, Cirkorama iz Hrvatske i francuska trupa Le Cirk’Oblique. Prošle godine kao “domaći” partner priključila se i udruga Čarobnjakov šešir iz Pule. U 2015. godini CirkoBalkana ima novu francusku partnericu u umjetničkoj cirkuskoj trupi My!Laika (www.mylaika.com) koja se uCirkobalkanu uključuje kroz vlastiti projekt Side kunst cirque(http://sidecirque.blogspot.it).

logo cirkorama negativ

Osnovna nakana projekta je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao neovisnog edukcijskog, kreativnog i izvedbenog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umjetnici po pitanju funkcioniranja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora te uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umjetnicima u Regiji kroz predstave, program Open Stage i radionice Laboratorij cirkuske umjetnosti.

Protekle dvije godine CirkoBalkana je dva puta boravila u Beogradu i jednom u Zagrebu i Puli. U te dvije godine kroz projekt je prošlo oko 7000 posjetitelja, 600 polaznika radionica i oko 60 umjetnika iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Grčke, Španjolske, Velike Britanije

Ove godine projekt se vraća u Zagreb i Beograd. Planira se veliko kreativno druženje od 24. kolovoza do 6. rujna u Zagrebu i od 26. rujna do 4. listopada u Beogradu. U šatoru i oko njega vas očekuju umjetnička ostvarenja kako lokalnih umjetnika tako i gostujućih umjetnika koji čine međunarodni tim My!Laike na CirkoBalkani. Naglasak ovogodišnjeg programa CirkoBalkane stavljen je na rezidencijalni program u sklopu kojeg će se raditi na novoj cirkuskoj kreaciji, na edukaciji kroz Laboratorij cirkuske umjetnosti i prezentaciji cirkuske scene Hrvatske i Srbije kroz Open Stage. Prošle godine CirkoBalkana u Beogradu bila je dio Bitef Polifonije, a ove godine u Zagrebu odvija se u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Ovogodišnja CirkoBalkana također je početak dugoročnijeg projektaCirkoBalkana platforma, s kojim se u suradnju, kroz organizacijuFabrika radosti iz Banja Luke, uključuje i Bosna i Hercegovina, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

Kontekst:
Kako u našim zemljama cirkus nije uvažen kao profesija u sklopu izvedbenih umjetnosti, ne postoji mogućnost institucionalnog treniranja i izučavanja raznovrsnih cirkuskih vještina. Interes ovog projekta je da u navedenim zemljama pomogne cirkuskim umjetnicima i tehničarima zainteresiranim za izvedbe u cirkuskom šatoru, pružajući im početni impuls da postanu autonomni i stručni u svom polju.
Osnovni ciljevi:
1. Suradnja i okupljanje aktivnih članova cirkuske zajednice na Balkanu oko “ture pod cirkuskim šatorom” u glavnim gradovima Hrvatske i Srbije.
2. Kreacija i izvedba visoko kvalitetnih performansa s ciljem podizanja svijesti lokalnih zajednica o novocirkuskim umjetnostima.
3. Obuka cirkuskih performera i tehničara iz Hrvatske i Srbije u podizanju i održavanju cirkuskog šatora kao putujuće pozornice, omogućiti im da se educiraju za gostovanja i organizaciju logistike.
4. Razmjena tehnika podučavanja vezanih uz cirkusku edukaciju kao i pružanje mogućnosti treniranja cirkuskih umjetnika i tehničara kako francuskih tako i lokalnih, zajedno pod cirkuskim šatorom.

My!Laika je umjetnička cirkuska kompanija koju čine cirkuski umjetnici iz raznih zemalja sa zajedničkim sjedištem u gradu Toulouse u Francuskoj. Oni su članovi kompanije La Toulousaine de  Cirque – Chalon dans laRue2015, jedne od nagrađivanih kompanija laueratom programa Jeune Talent des cirques (današnji Circus next) za predstavu Popcorn Machine, koju su zagrebačka i beogradska publika imali priliku vidjeti u organizaciji Cirkorame i Cirkusfere u sklopu njihovog programa 2010. godine. Ove godine se vraćaju u Regiju sa svojim novim projektom SIDE-kunst-cirque i sa sobom nam dovode umjetnike iz španjolskih kompanija Otradnoi iZirkusFrak i kao ravnopravni partneri se uključuju u projektCirkoBalkana.

Više informacija o samoj kompaniji i njihovim projektima možete saznati na www.mylaika.com.

 

O predstavi:

THE GREAT TAGADA (Fr/Esp) Cabaret kompanija My!Laika,Otradnoie iZirkusFrak

izvode:

Philine Dahlman, glazbenica i akrobatkinja

Salvatore Frasca, ekscentrik i žongler

Geraman Caro Larsen, glazbenik i zračni akrobat na trakama i užetu

Jorge Albuerne, kineski jarbol

tehničari:

Rose Opdemhoff

Gerome Lelandaise

Kompanija My!Laika napušta ili odgađa razumijevanje svijeta, oni odabiru nerazumno kako bi kreirali njihov vlastiti fantazmagorični svemir.Koriste cirkus kao umjetnički instrument koji prikazuje rezultate bez pretenzija, riskantne i improvizirane scenske situacije njeguje izravna i spontana fizička stvarnost.

Protagonisti ovog showa odbijaju linearnu naraciju, tražeći trenutačnu i site-specifičnu inspiraciju, dozivajući slike koje se miješaju sa zvukovima, udaljenim osobnostima, mjestima, čudnim činjenicama u vrtlogu fizičkih i glazbenih akrobacija. Tragovi sadizma prate ludost cirkuskih točaka, parapsihološki diskursi naglašavaju bespotrebnost showa, podcrtavajući istovremeno njegovu važnost.

Smijeh i žmarci ostaju za publiku koja se odluči proživjeti My!Laikakaos emocija u ovoj predstavi apsurdnog cirkusa: Kunst-Cirque.

Program

rendezvous_blok