Mladež u suvremenom frankofonskom filmu

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Cijena ulaznice 20 kuna, za članove 10 kuna.

Ponedjeljak 25.3.  19h

Razred / Entre les murs, Francuska, 2008., 128’

Režija: Laurent Cantet

Uloge:  François BégaudeauAgame Malembo-EmeneAngelica Sancio

François je mladi profesor francuskog u problematičnoj školi. Ne okljeva suprostaviti se  Esmeraldi, Souleymaneu, Khoumbi i ostalima u stimulativnim verbalnim okršajima, pa ispada kao da je jezik stvarni izazov. Ali učenje demokracije može katkad nositi prave rizike.

Lundi 25.3.  21h15

Božji konji / Les chevaux de Dieu, Maroko, Tunis, Belgija, Francuska, 2012., 115′

Režija: Nabil Ayouch

Uloge: Abdelhakim Rachi, Abdelilah Rachid, Hamza Souidek, Ahmed El Idrissi Amrani, Badr Chakir

Yassine ima samo 10 godina kad Maroko izlazi iz olovnih vremena.  Njegova majka Yemma vodi, koliko može, cijelu obitelj. Otac je depresivan, jedan je brat u vojsci, drugi gotovo autističan, a treći Hamid šef je kvartovske bande i Yassinov zaštitnik.  Kad Hamid završi u zatvoru Yassine započinje obavljati sitne poslove. Hamid, koji je u zatvoru postao radikalni islamist,  kad izađe uvjerava Yassinea i njegove prijatelje da se priključe njihovoj “braći” kako bi izašali iz bijede u kojoj vladaju nasilje, siromaštvo i droga. Imam Abou Zoubeir, duhovni vođa, započinje s njima duge fizičke i psihičke pripreme. Objavljuje im jednog dana da su izabrani kako bi postali mučenici…

Utorak 26.3. 19h

Sestra / L’enfant d’un haut, Švicarska, Francuska, 2012., 97′

Režija: Ursula Meier

Uloge: Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Martin Compston, Gillian Anderson, Jean-François Stévenin

Dvanaestogodišnji Simon, koji živi sam sa sestrom Louise, iz industrijske doline malom žičarom odlazi na raskošno skijalište gdje krade skijašku opremu bogatim turistima te ju preprodaje djeci iz zgrade ostvarujući tako skroman, ali redovit prihod.
Louise koja gubi posao koristi prihode Simonove preprodaje koja dobiva sve veće razmjere i tako postaje sve ovisnija o njemu. 

Utorak 26.3. 21h

Matura / Baccalauréat, Rumunjska, Belgija, Francuska, 2016., 128′

Režija: Cristian Mungiu

Uloge: Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Mãlina Manovici, Vlad Ivanov

Romeo Aldea, četrdesetodevetogodišnji liječnik, živi u malom planinskom gradu u Transilvaniji s obitelji, ženom i kćerkom Elizom. Želja mu je da Eliza, kada postane punoljetna, napusti Rumunjsku da bi se školovala i živjela u inozemstvu. Kad Elza dobije stipendiju za studij psihologije u Velikoj Britaniji, njegov je plan sasvim blizu ostvarenja: Eliza treba još samo položiti državnu maturu, formalnost za tako dobru učenicu. No, dan prije prvog pisanog testa, Elizu napadne nepoznati muškarac i njena je budućnost ugrožena. Romeo mora donijeti odluku. Postoji nekoliko načina za rješenje nastalog problema, ali svaki od njih ugrožava principe po kojima on živi i koje je odgojem nastojao prenijeti na kćer.

Srijeda / mercredi 27.3. 19h

Dječak s biciklom / Le gamin au vélo, Belgija, Francuska, Italija, 2011., 87′

Režija: Jean-Pierre et Luc Dardenne

Uloge: Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon Di Mateo

Dvanestogodišnji Cyril, dječak s biciklom, ne može se pomiriti s činjenicom da ga je napustio otac, privremeno ga ostavivši u domu. Cyril u nedostatku majke i udomitelja, provodi vikende s frizerkom Samanthom, koja ga pokušava zaštiti, no nemirni Cyril teško odolijeva ulici, gdje ga lokalni nasilnik  i diler pokušava vrbovati za sitne pljačke…

Srijeda / mercredi 27.3. 21h

Igre ljubavi i slučaja / L’esquive, Francuska, 2003., 123′

Režija: Abdellatif Kechiche

Uloge: Osman Elkharraz, Sara Forestier, Sabrina Ouazani, Nanou Benhamou, Hafet Ben-Ahmed

Krimo je simpatičan, ali sramežljiv, tih i rezerviran petnaestogodišnjak. Zaljubljen je u otvorenu vršnjakinju Lydiju koja nastupa u glavnoj ulozi u školskoj predstavi. Riječ je o adaptaciji klasičnog djela iz 18. stoljeća, a u projekt se uključuje i Krimo kako bi se približio Lydiji. Iako je okolina sumnjičava spram njegovih sposobnosti, Krimo odluči pokušati i uvježbava glavnu mušku ulogu i tako nadvladati vlastitu nesigurnost i osvojiti Lydiju.