Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox

Od 14. do 21. travnja, Kaptol Boutique Cinema & Bar, Nova ves 17

Filmoljupce ponovno očekuje izniman program na novom izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxZagreb Film Festivala!

Bit će prikazano više francuskih filmovova i filmovova nastalih u koprodukciji s Francuskom:

PON, 15.4., dv 4, 17:00

Moj najgori neprijatelj, Mehran Tamadon, Francuska, Švicarska, 2023, 81’

Golden Apricot Yerevan IFF: FIPRESCI Award (2023)

Villa Medici FF: Best Film (2023)

Terra di Tutti FF: Special Mention (2023)

FRONTDOC IFF: Young Jury Award for the Best Feature (2023)

Amiens IFF: Grand Prix; Special Mention (2023)

Berlinale (2023)

Sheffield Docfest (2023)

Karlovy Vary IFF(2023)

Sarajevo FF (2023)

Visions du Réel (2023)

Mojtaba, Hamzeh i Zar, zajedno s drugima, u iranskom su zatvoru pretrpjeli ideološko ispitivanje. Redatelj dokumentarca Mehran Tamadon izvrće njihovu ulogu: želi da oni ispitaju njega u maniri agenata Islamske Republike. Želja mu je da se pravi mučitelj iz Irana u ovom filmu vidi kao u zrcalu. Nasilno iskustvo ulaska u glavu mučitelja suočava bivše zatvorenike s vlastitim granicama i s ambivalentnošću samog projekta. Moj najgori neprijatelj postavlja pitanja o snimanju filmova i o etici: Je li pogrešno političkom izbjeglici predložiti ovakvu rekonstrukciju? Koji su rizici za sve uključene? Je li moguće sustav promijeniti iznutra?

SRI, 17.4., DV3, 17:30

PET, 19.4., DV3, 15:30

APRIL U FRANCUSKOJ, David Boaretto, Francuska, 2023, 77′

Film prati petogodišnju Engleskinju April nezadovoljnu preseljenjem svoje obitelji u Francusku. Nakon vremena lockdowna provedenog u Parizu seli se u malo srednjovjekovno selo u jugozapadnoj Francuskoj gdje je živio njen pradjed. Posjećujući mjesno groblje, April misli da ljudi tamo samo spavaju. Razgovara sa svojim pradjedom i čvrsto vjeruje da bi se on na kraju mogao vratiti. Kako bi joj se želja ispunila, zaželjet će je u crkvi i u planinama Pireneja čekajući zvijezdu padalicu, kao što je vidjela u Pinokiju. Dok čeka pradjeda, susreće njegove bivše prijatelje i zajedno s njima otvorit će se svijetu, otkriti svoju nutrinu i zauvijek promijeniti svijet odraslih oko sebe.

ČET, 18.4., dv 4, 21:00

SUB, 20.4., dv 3, 15:30

Blago Kraljevstva Dahomey, Mati Diop, Francuska, Senegal, Benin, 2024, 67’

Berlinale: Golden Bear (2024)

Studeni 2021. Dvadeset i šest predmeta iz riznice Kraljevstva Dahomey uskoro će napustiti Pariz i vratiti se u zemlju porijekla, današnju Republiku Benin. Zajedno s tisućama drugih, te su artefakte opljačkale francuske kolonijalne trupe 1892. No, kakav će stav prema povratku tih predmeta, koji su pripadali njihovim precima, zauzeti zemlja koja je morala napredovati u njihovoj odsutnosti? Dok se duša artefakata oslobađa, mi svjedočimo gorljivoj raspravi među sveučilišnim studentima koji imaju bezbroj različitih mišljenja i dvosmislenih stajališta. Diopov film na divan način miješa stvarnost s kreativnošću, a ujedno je važan svjedok utjecaja kolonijalne prošlosti na sadašnjost te komplicirana i višeslojna karaktera tog naslijeđa.

PET, 19.4., dv 3, 19:30

Obitelj, Christine Angot, Francuska, 2024, 82’

Berlinale: Tagesspiegel Reader’s Jury Award (2024)

Nagrađivana francuska spisateljica Christine Angot odlazi na poslovni put u Strasbourg gdje je živio njen otac, koji je preminuo prije nekoliko godina. U tom ga je gradu i upoznala, s 13 godina, a on ju je potom godinama seksualno zlostavljao. Tamo i dalje žive njegova žena i djeca. Odlučna shvatiti kako se njena obitelj nosila sa situacijom, Angot uzima kameru i kuca na njihova vrata kako bi ih potaknula da razjasne svoje stavove o očevu zločinu, koji je trajao tolike godine. Arhivski materijal, naročito intimne slike iz obiteljskog života, daje vrlo snažnu dimenziju narativu. Obitelj je nevjerojatno kinematografsko putovanje koje dovodi u pitanje društvene norme i obiteljske perspektive u suočavanju s incestom.

PET, 19.4., DV2, 20:00

NAŠE TIJELO, Claire Simon, Francuska, 2023, 168′

Claire Simon u pariškoj ginekološkoj klinici postavlja pitanje što znači živjeti u ženskom tijelu. Sakuplja priče drugih žena: njihove nade i snove, ali i strahove, suočavanja s pobačajem, endometriozom, majčinstvom, promjenom spola, rakom…, a s njihovom sudbinom uskoro se križa i sudbina same redateljice. Naše tijelo suosjećajnim i etičkim pristupom obrađuje temu kojom je filmska industrija već dugo opsjednuta, donoseći skrivene, zaboravljene i zanemarene priče ženskih tijela kroz njihove susrete s opsežnim, često invazivnim medicinskim intervencijama. Film okuplja iskustva s kojima se čovjek obično suočava samostalno i otkriva društvenu dimenziju stvari o kojima se ne usuđujemo govoriti, ali o kojima trebamo razgovarati.

Cijeli program potražite ovdje: http://zagrebdox.net/