Media-Scape: Izvanredno stanje

MMSU u suradnji s  Akademijom primijenjenih umjetnosti, Rijeka

Otvorenje 16. 12. u 19 sati, MMSU

Uz sudjelovanje francuske umjetnice Marine Antony s instalacijom „Dessin Latent” 

Media-Scape u 2014. priređuje prvo izdanje u Riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, nakon 10 zagrebačkiih i četiri novigradske epizode. U dvadesetgodišnjem kontinuitetu već poznatog formata predstavljanja zanimljivih autorskih osobnosti s područja suvremene vizualne produkcije, osnivači, kustosi i voditelji, Heiko Daxl (preminuo 2012. godine) i Ingeborg Fülepp koja sada nastavlja njihov zajednički rad, gradili su mostove između pionirskog doba medijske umjetnosti i najnovijih trendova. Podržavajući sadržaj kao temelj izbora, zastupali su inozemne i hrvatske, afirmirane i neafirmirane umjetnike svih generacija.

Media-Scape 2014 nastavlja dosadašnju praksu neopredijeljenosti spram afirmacije određenog ogranka ili smjera razvitka medijske umjetnosti. Zadržava odmak spram zanosa i velikih priča o tehnološkoj nadmoći,  istodobno promatrajući mijene koje se tijekom posljednja četiri desetljeća događaju u neprestanoj izmjeni stvarnog i mogućeg. Media-Scape zanima utjecaj tradicije na projekciju za budućnost, dinamika raskoraka i podudaranja između željenog i ostvarenog.

Stvarnost danas, vrednuje se kroz optiku raznovrsnosti i novotarija, željenog napretka i raznolikosti, koje se sporadično i dogode. Bijenalnim predstavljanjem ciljamo na okupljanje nezabilježenih kao i onih slučajeva na kojima su postojeće norme neprimjenjive i pravila nedokaziva. Kao metafora, izvanredno stanje cilja na  žanrovsko (ne)usmjerenje bijenala, a predviđa 9 autora, biranih po kriteriju zanimljivosti sadržaja i jezika.
Premda mnogi od radova uvažavaju ne-linearnu strukturu, mnogostrukost, slojevitost i utemeljenost u vremenu – glavne karakteristike abecedarija medijske umjetnosti, ovdje ih ne namjeravamo dokazivati.

Media-Scape 2014 će se radije osvrnuti na teme preživljavanja na najnapućenijem ljudskom staništu, stoga i mjestu najbržih promjena, idealnog za testiranje primjenjivosti tekovina informacijskog doba. Izložba će pokazati nekolicinu radova kojima umjetnici propituju kvalitetu i ostvarivosti promjena.

Kustosice: Ingeborg Fülepp i Sabina Salamon

Umjetnici: Joanna Hoffmann Dietrich, Markus Krottendorfer, Christophe Hildebrandt, Marko A. Kovačič, Stephan Doepner, Ivana Franke, Marine Antony, Heinrich Heidersberger, Monika Pocrnjić, Mirjana Vodopija

 

Više o izložbi : http://www.mmsu.hr/Default.aspx?art=835&sec=2

Više o instalaciji « Dessins latents » Marine Anthony : http://marineantony.net/dessin-latent/