Videoigre: Hrvatka kao igrač u europskim koprodukcijama

Masterclass i panel u okviru Zagreb film festivala – Industrija

Utorak 10. studenog 2020., online na Facebook stranici Francuskog instituta :

– u 17h  : Masterclass Thierry Baujard – Spielfabrique

– u 18h30 : Panel s Thierryem Baujardom (SpielFabrique), Andrejom Levenskim (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara), Chrisom Marcichem (HAVC) i Davorom Švaićem (ADU) – moderator: Srđan Laterza

Događanja su realizirana u sklopu projekta “DigiTelling”, u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj i Goethe-Instituta Kroatien, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Games.

Oduvijek su postojale suradnje između studija za razvoj igara, pogotovo u obliku najamnika. Povećanje državnih potpora u europskim zemljama sada nudi pristup stranim financijama i stručnosti. Francuska i Njemačka već su započele proces i mnogi partneri pridružuju se kako bi omogućili i pojačali ključnu suradnju za kritičnu veličinu i vidljivost.

SpielFabrique, francusko-njemački akceleratorski program za videoigre, predstavit će viziju i prednosti koprodukcije te će pokazati prošle studije slučaja. Otvarajući se prema Europi, raspravljali bismo i o mogućim načinima da Hrvatska bude dio tog modela.

Nakon predavanja slijedi kratak panel na kojem će se razgovarati o mogućnostima sudjelovanja hrvatske industrije videoigara u europskim koprodukcijama. Panel će moderirati Srđan Laterza, a sudionici su Thierry Baujard (SpielFabrique), Andrej Levenski (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara), Chris Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU).

Suosnivač SpielFabriquea, Thierry Baujard Ima 20 godina iskustva u industriji zabave s fokusom na financiranje. Pruža mentorstvo i podršku za financiranje studija za razvoj videoigara putem akceleratora SpielFabrique. Ima MBA sa sveučilišta Bocconi u Italiji i UCLA u Los Angelesu. Thierry je radio na raznim načinima financiranja kreativnih industrija za sektore filma, glazbe i videoigara te je stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje. U prošlosti je radio za grupaciju Vivendi u Londonu, ARTE i Studio Babelsberg u Berlinu.