Cridacompany: “Mama/Papa carnaval” na Festivalu novog cirkusa u Zagrebu

Nedjelja 20. studenog – 20 :00

Scena Travno, Božidara Magovca 17 (Mamutica), Zagreb

 

Francusko-katalonska cirkuska skupina Cridacompany sudjelovat će na 11. izdanju Festivala novog cirkusa (10.-24. studenog). Jur Domingo Escofet i Julien Vittecoq osnovali su je 2006. godine, nakon što su se upoznali na školovanju u centru za cirkuske umjetnosti Lido u Toulouseu. Njihove su izvedbe snažne i začudne, s inovativnim novim jezikom između cirkusa, plesa i glazbe. Cridacompany pridružena je CIRCi, francuskom nacionalnom centru za cirkuske umjetnosti u Auchu.

Cridin karneval priziva apsurdne, nekonvencionalne i burleskne registre. Demaskirani, prepuštaju se promašajima, neuspjesima i nesavršenostima. U svoj smiješnosti glavom im prolaze hirovi od najdirljivijih do najnasilnijih. Četiri lirsko brutalna i brutalno lirska klauna, bez crvenog nosa ili tradicionalnog kostima, četiri pjesme na nogama, kako bi rekao François Cervantès, pozivaju da na njihovu karnevalu ugledamo tračak svoje istine.

Kao i svako drugo Cridino putovanje, i ovaj je projekt predstavljao skok u nepoznato. Dva muškarca i dvije žene razvijali su svoje duete odvojeno, što je kulminiralo u neobičnom šoku susreta. Osnivači skupine odabrali su u ovaj nesvakidašnji kreativni proces pozvati Martu Torrents (hrvatskoj publici poznatu iz nikad prežaljenog dueta Fet a Ma koji je svoju predstavu „Cru“ izveo nažalost posljednji put upravo na Festivalu novog cirkusa 2014.), te Claudia Stellata (također poznatog s festivalskog izdanja posvećenog novoj magiji iz 2012., kad je nastupio s hvaljenom predstavom „L’Autre“). Izabrali su partnere s kojima dijele sklonost neuobičajenim likovima i situacijama, a kao dodatni način žongliranja identitetima odabrali su crossdressing. Dopustili su bizarnim situacijama da se mrijeste, kao na pravom karnevalu!

 

Tijekom boravka u Zagrebu Cridacompany vodit će i radionice.

 

Režija : Julien Vittecoq

Kreacija i izvedba : Jur Domingo, Claudio Stellato, Marta Torrents, Julien Vittecoq

 

Više informacija : www.cirkus.hr/mama_papa_carnaval_en/?lang=en