LETS DANCE/ pop-up dance display

Francuski institut u Hrvatskoj, Preradovićeva 5

Ulaz slobodan

U sklopu projekta Artupunktura, Francuski institut, u suradnji s umjetnicom Jelenom Remetin i Turističkom zajednicom grada Zagreba, predlaže vam niz plesnih predstava u izvedbi hrvatskih i francuskih plesača.

Petak 13.10. u 18.30 sati

Chronique D’une Danseuse (25′), Nedjma Merahi (Francuska)

Ovim izvođenjem razmatra se stvaranje dokumentiranog plesa temeljenog na arhivima, svjedočanstvima i rekonstrukcijama. Ova forma obuhvaća koreografiju i dramu, potičući gledatelje da se dublje povežu s procesom umjetničkog iskustva. Arhive pružaju kontekst, svjedočanstva donose ljudsku dimenziju, a rekonstrukcije vizualni prikaz. Cilj je potaknuti gledatelje da aktivno sudjeluju i emocionalno se povežu s pričom, čineći ples dokumentarcem dubokim i inspirativnim iskustvom.

Autorica i izvođačica : Nedjma Merahi

Produkcija: Nedjma Mehari Company

Petak, 13.10. u 19 sati

LOVE WILL TEARS US APART (25′), Petra Hrašćanec / Saša Božić (Hrvatska)

Love will tear us apar, prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-

glazbe, solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock-

koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa,čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina.

Koncept : Saša Božić

Koreografija: Saša Božić i Petra Hrašćanec

Izvedba: Petra Hrašćanec

Izbor glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec

Producentica za de facto: Štefica Bartolin

Fotografija: Danko Stjepanović

Utorak 17.10. u 19 sati

IGRALIŠTE 22 (30′) , Jovana Zelenović u suradnji s Margaretom Firinger (Hrvatska)

Istovremeno potaknuti melankolijom i radošću koje u nama bude sjećanja na neka davna, zaboravljena igrališta iz naših djetinjstva, stvaramo novo igralište u sigurnom prostoru kazališta. Igralište 22 u dvama medijima – plesu i zvuku – želi zabilježiti i uhvatiti prolaznost vremena i odati počast susretu i igri.

Preispitujemo kontraste između ispunjenog i praznog te osjećaj pripadnosti naspram osjećaja otuđenosti koristeći se osobnim i kolektivnim sjećanjima na prostore igrališta. Svjedočeći krizi kroz koju kazalište prolazi u vremenu sve većeg populariziranja drugih medija i brzog konzumiranja sadržaja, težimo usporiti i usmjeriti vlastitu pozornost te ponuditi gledateljima mogućnost da svoju pozornost usmjere na praćenje jednog sadržaja.
Želja nam je ovim projektom vratiti se tvorničkim postavkama koristeći se samo dvama elementima – plesom i zvukom.

Izvođači: Jovana Zelenović, Jerko Jurin
Glazba: Jerko Jurin
Fotografija: Dora Fodor

Produkcija: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS
Koprodukcija: Zagrebački plesni centar

Projekt je ostvaren u okviru ZPC-ova razvojno-produkcijskog programa KOREOSPEKTAR 2022.
Program i projekte poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te Zaklada Kultura nova.

Petak, 20.10. u 19 sati

BLUETALK (30′) , Plesni kolektiv Walking (Francuska)

Bluetalk je razgovor između četiri žene, četiri tijela i četiri jedinstvena uma. Ovaj plesni kolektiv crpi svoju inspiraciju iz svijeta hip-hopa, stvarajući nešto potpuno novo i osvježavajuće. Za njih je Bluetalk simbol želje za zajedničkim stvaranjem, gdje se međusobno podržavaju, suočavaju s izazovima i istražuju dubine svojih mogućnosti.

Bluetalk nije samo ples i pokret, već je to komunikacija između četiri žene koje svojom energijom potiču publiku da vibrira s njima. Kreirajući svoj novi performans za Lets Dance, želja kolektiva Walking je zadržati jednostavnost  i učinkovitost, omogućavajući publici da sudjeluje u njihovoj vibraciji. Bluetalk je više od plesa; to je priča o jedinstvu, inspiraciji i nevjerojatnoj snazi ženskog zajedništva.

Izvođačice :  Tiziana FERRAIUOLO, Malou LINOCIER, Lina RAHAL, Taos LAHBIB-BURCHARD