« Proljeće » Cie  I.D.A. Mark Tompkins na Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu

 

Četvrtak 2. lipnja – 21 h – Zagrebačko kazalište mladih

 

Francuski institut partner je 33. Izdanja Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu (27. svibnja – 4 lipnja 2016.) s predstavom Proljeće(« Le Printemps ») Cie I.D.A. Mark Tompkins.

Koreograf Mark Tompkins, koji živi i radi u Francuskoj od 1973., voli prelaziti iz jednog svijeta u drugi. Nakon američke trilogije uranja u Orijent, onaj stvarni kojeg utjelovljuje palestinska pjevačica i glazbenica Kamilya Jubran, i onaj imaginarni, koji se hrani onim što ga predstavlja – zvukovima i glazbom, velovima, tkaninama i bojama.

Kako što je često riječ u koreografiji, predstava je spoj umjetničkog izričaja i političke angažiranosti koja je ovdje usmjerena prema emancipaciji, lutanju i egzilu. Sve je u naslovu, Proljeće, koji se referira na Stravinskyjevo Posvećenje proljeća, na godišnje doba u kojemu se priroda obnavlja, ali i na „Arapsko proljeće“ koje je 2010. godine uzdrmalo svijet.

Pojam vela i njegova skidanja središnja je tema ove predstave koju izvode četiri osobe. Četiri isprepletena sola, četiri zapletena glasa, predstava Le Printemps (Proljeće) je zbor  koji evocira sudbinu četiri žene različitog podrijetla i životnih puteva. Plesačice, pjevačice i glazbenice propituju teme progona, lutanja i emancipacije. Oslobađanjem od društvenih i moralnih ograničenja, suočavaju se, prevladavaju i progovaraju o jedinstvenim kontekstima koji potresaju njihove stavove i pouzdanje. Djelo je izgrađeno od sola koji otkrivaju životne puteve svake od njih.

Bez ignoriranja sukoba i napetosti u sebi, kao i u stvarnosti koja nas okružuje,
osjećamo potrebu ponovno otkriti izvornu matricu, nesvjesno stanje začuđenosti i dobrohotnosti svijeta. Četiri jake i samostalne osobnosti  pred nama, nanovo, otkrivaju baštinu znanu svima: potreba za preživljavanjem i opstankom jača je od svega. Zatvoreni prostor pozornice postaje svijet.

Predstava je premijerno izvedena 18. i 19.05.2015.  na festivalu Rencontres chorégraphiques internationals de Seine-Saint-Denis, La Parole Errante, Montreuil.

Uloge:  Kamilya Jubran, Silvia Di Rienzo, Anna Gaïotti et Ananda Montange

Koncept : Jean-Louis Badet et Mark Tompkins

Umjetnički voditelj : Mark Tompkins

Scenografija i kostimi : Jean-Louis Badet

Svjetlo : Séverine Rième

Glazba, Chant, Oud : Kamilya Jubran

Riječi Fadhila Al Azzawija, Paula Chaoula, Hassana Najmija

Ples : Silvia Di Rienzo, Anna Gaïotti, Ananda Montange

Tekstovi : Anna Gaïotti

Više informacija : http://www.idamarktompkins.com/?q=fr/le-printemps_fr

 

Ne propustite ni predstavu AU u izvedbi udruge CUBe  i grupe  Ornithorynque 1. lipnja u 21h u ZeKaeM-u.

A U, je prije svega bila ISO šifra koja označava Austriju i Australiju. A U je umjetnički izričaj plod suradnje dvaju umjetničkih putova, dvaju jezika, dvije kulture,  umjetnika Christiana Ubla, podrijetlom iz Austrije, i umjetnice Kylie Walters, podrijetlom iz Australije, koji žive i rade u Francuskoj.

AU nije “predstavljanje” različitosti niti suprotstavljanje kultura, nego rezultat cjelokupnih austrijskih i australskih korijena. U AU, tragovi davnih vremena, poznatih kodova i zaostalih klišeja ostaju, ali se ne nalaze na očekivanim mjestima. Sudar predstavnika omogućuje nam propitkivanje dogme akulturacije-adaptacije. Dubljim razmatranjem pojma “negdje drugdje” izniču novi umjetnički temelji. U tom nekom drugdje, treba tražiti porijeklo.

Umjetnici zajedno propituju i nastoje stvoriti novi ili možda zaboravljeni prostor. Mjesto koje ne pripada u područje koje se može identificirati i koje nema određenu funkciju. Mjesto gdje moć nije izražena niti trpljena. Ovaj hibridni prostor je utočište za različitosti, sastavljeno od izgubljenih ideja, lutalačkog identiteta, zaboravljenih kultura te postoji na periferiji mogućeg. Zaboravljeno mjesto? Politički nemar? Beznađe za prostor? Suradnja između koreografa Christiana Ubla –Udruge CUBe (FR) i Kylie Walters -Ornithorynque (CH) nipošto nije slučajna; Austrijanac i Australka se prvi put susreću u Švicarskoj prije petnaestak godina. Oboje nastoje stvoriti interdisciplinarna djela kojima je u srcu rada susret različitih stavova.

Više informacija o festivalu potražite na : http://www.danceweekfestival.com/en/