Film « Kronike Anne Magdalene Bach » francuskih redatelja Jean-Marie Strauba i Danièle Huillet

Projekcija u Zagrebu u okviru ciklusa « Kratke slike » u Studentskom centru u Zagrebu

25. svibnja u 19h30 – MM Centar SC – Savska cesta 25 – Zagreb

Ulaz slobodan

 

U suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Studentski centar u Zagrebu odaje počast jednom od najzanimljivih tanedma europskog filma francuskim redateljima Jean-Marie Straub i Danièle Huillet. Jedno od njihovih najpoznatijih dijela «Kronike Anne Magdalene Bach », bit će prikazano u sklopu projekta Kratke slike, programske cjeline Izvan fokusa posvećene autorima čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije.

Rođeni u Francuskoj, stvarali u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, na jezicima svih triju zemalja, Straub i Huillet nikada nisu dobili pozornost koju zaslužuju, međutim posljednjih nekoliko godina predmet su akademskih studija, brojnih monografija i retrospektiva. Stvaralaštvo su započeli sredinom 60-ih adaptacijama priča Heinricha Bölla, a svoj rigorozan i intelektualno stimulativan stil nastavili su osobnim filmskih interpretacijama umjetničkih djela autora poput F. Kafke, M. Duras, D. W. Griffitha, P. Cézannea… Težili su stvoriti “apstraktni slikovni san” zadržavajući pritom senzitivnost i pridajući posebnu pažnju pismu i duhu teksta te odnosu između slike i zvuka. U njihovim je filmovima vidljiva politička nota te povijesna lekcija o prošlim i suvremenim oblicima imperijalizma i militarizma.

Centar Georges Pompidou predstavio je u 2016. cjelovitu restrospektivu njihovih dijela. 

Film Kronike Anne Magdalene Bach (1968., 94′), svojevrsna je ljubavna priča, koja se istovremeno fokusira i na materijalne poteškoće te sukobe s vlašću s kojima se susretao slavni Johan Sebastiana Bach, a koje su svakako utjecale na njegovo stvaralaštvo i obojile njegovu glazbu. I zapravo je sama glazba glavna tema filma, čin njezinog stvaranja i izvedbe. Glavne uloge u filmu igraju slavni nizozemski čembalist, orguljaš, dirigent i muzikolog Gustav Leonhardt (Johann Sebastian Bach) te Christiane Lang u ulozi Anne Magdalene, Bachove druge supruge. Film prikazuje prizore iz skladateljeva života, popraćene čitanjem ulomaka iz izmišljenog dnevnika Anne Magdalene Bach, a sva glazba u filmu izvođena je uživo pod ravnanjem maestra Nikolausa Harnoncourta.

Kronike Anne Magdalene Bach 
Režija: Jean-Marie Straub i Danièle Huillet
(Francuska-Njemačka – Italija), 1967, 1h33

Uloge: Christiane Lang-Drewanz, Gustave Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt

Više informacija potražite na : http://mmcentar.sczg.hr/ i www.facebook.com/kratkeslike/