Skladatelj i multi-instrumentalist Pierre Bastien na Festivalu «Izlog suvremenog zvuka»

 

2. svibnja u 21h – Teatar &TD  (Studentski Centar – Zagreb)

3. svibnja u 21h30  – Teatar &TD  (Studentski Centar – Zagreb)

 

Skladatelj i multi-instrumentalist Pierre Bastien gost je petog izdanja festivala „Izlog suvremenog zvuka“, u suradnji s Studentskim centrom u Zagrebu, udrugama Kontejner i Udruženje za razvoj kulture, klubom Močvara te uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Održat će dva koncerta koja nikako ne smijete propustiti:

  • 2. svibnja u 21h improvizacija s umjetnicima Franzom Hautzingerom & Alenom Sinkauzom: veliki glazbeni trenutak organiziran za otvorenje festivala!
  • 3. svibnja u 21h30 – vlastiti projekt« Quiet motors » u kojemu koristi papirnate instrumente (orgulje, flaute…), strojeve i bivše glazbenike uz pomoć video snimaka, u poetskom i niježnom ozračju.

Pierre Bastien francuski je umjetnik koji gradi svoje instrumente/mehaničke sprave, koristeći ih uz zvuk trube i projekcije cijelog sklopa on-site, stvarajući time na vrlo poetičan način mehaničke skulpture na razmeđi između glazbe i vizualnih umjetnosti. Njegov je rad opisan kao “orkestar bezvremenskog zvuka, istovremeno futuristički i pomalo dadaistički, spajajući staru tradiciju u iznenađujuće osjetnoj glazbi”. Bastien je međunarodno priznat glazbenik i umjetnik, koji je nastupio u poznatim koncertnim dvoranama: Barbican, Centre Georges Pompidou, Fondation Cartier i drugi. Njegove zvučne instalacije izlagane su u muzejima i umjetničkim centrima, od Bolonje (MAST), do Sankt Peterburga (Muzej Erarta). Jedan od njegovih radova nalazi se u muzejskoj zbirci muzeja Stedelijk u Amsterdamu. Na ovogodišnjem Izlogu, Bastien će izvesti svoj najnoviji program Quiet Motors. U njemu koristi papirnate instrumente (svirale i orgulje) koje svira uz samostalno konstruirani sklop uređaja i živu projekciju.

“Moje zvučne mašine ne mogu se pronaći u trgovini glazbenim instrumentima. Polako ih konstruiram u svom studiju, odvijačem i lemilicom. Ne skrivaju se u čeličnoj kutiji s nazivom vrhunskog japanskog proizvođača na poklopcu. Umjesto toga, pokazuju mehanizme elektromotora koji aktivira kotače i gume, sve do konačnog pokreta koji proizvodi zvuk. Tada slušatelj postaje i gledateljem i istraživačem: putuje u zvuk koji otkriva slušanjem i gledanjem, kao da šeće kompozicijom.”

Pierre Bastien, veljača 2017.

Koncert je realiziran u koprodukciji Kulture promjene Studentskog centra Zagreb, KONTEJNER biroa suvremene umjetničke prakse, Udruženja za razvoj kulture URK i Kluba Močvara, uz podršku Francuskog instituta u Hrvatskoj.

www.izlog.sczg.hr