Muzička akademija u Zagrebu odaje počast skladatelju i arhitektu Iannisu Xenakisu

Muzička akademija u Zagrebu – petak 11. studenog 2016.

Anne-Sylvie Barthel-Calvet, profesorica muzikologije, znanstvenica na IRCAM-u (Pariz) i na Laboratoire d’excellence GREAM na Sveučilištu u Strasbourgu, velika poznavateljica Xenakisa, bit će gošća Muzičke akademije u Zagrebu na kojoj će održati dva predavanja o ovom nezaobilaznom skladatelju druge polovice  XX. stoljeća:

 

Petak, 11. studenog – 10h

Izgradnja vremena: ritam u Xenakisovoj skladateljskoj teoriji i praksi

Revolucija koju je Xenakis poduzeo u području polifonije s izumom „zvukovnih valova“ i „polifonije masa“ imala je jake reperkusije na njegovritamski zapis, čineći tradicionalne parametre zastarjelima, te stvarajući nove poput promjenjivog trajanja, gustoće ili brzine zvuka u prostoru. Također, pomoću ritma, Xenakis oblikuje morfologiju svojeh polifonije, katkad preferirajući teksture oblaka, a katkad multilinearne strukture.

 

 

Petak, 11. studenog – 17h

Izgradnja vremena i prostora: jedinstvo Xenakisove poetike u prostoru i vremenu

U oba područja kreativne aktivnosti Iannisa Xenakisa, a to su glazba i arhitektura, možemo katkad primjetiti identične principe. Postavlja se stoga pitanje prirode veza između ta dva područja: je li riječ o sveprisutnosti poetičkih načela ili transferu koncepta jednog područja na drugo područje koje je izvan njega što znači da je riječ o inovativnom faktoru? Ova problematika će se uzeti u obzir u komparativnoj studiji djela Metastasis, Le Couvent de la Tourette i Le Pavillon Philips i omogućit će ocjenu uočljivih razlika koje su u igri. „Zvukovna kinoteka“, koju je razvio Xenakis u 60-im godinama, pokazat će kako on sklada zvuk u prostoru i stvara novi glazbeni parametar na temelju njegove brzine.

 

Predavanja će se održati na engleskom jeziku.

 

Biografija

Anne-Sylvie Barthel-Calvet profesorica je muzikologije (suvremena glazba) i znanstvenica koja surađuje s IRCAM-om (Pariz) i Laboratoire d’excellence GREAM na Sveučilištu u Strasbourgu.

Stručnjakinja glazbene avangarde druge polovice XX. i XXI. stoljeća, autorica je doktorske disertacije na temu ritma u Xenakisovu djelu, te je objavila brojne članke o ovom skladatelju. Trenutno priprema biografiju Xenakisa koja će biti objavljena u nakladi Fayard, kao i djelo posvećeno ritmičnom pismu ovog skladatelja za nakladu Hermann.

Također se zanima za suvremene politike promicanja kulture, insitutucije koje promiču suvremenu kreaciju kao i za glazbenu diplomaciju.

Više na:  http://crulh.univ-lorraine.fr/content/crulh-barthel-anne-sylvie