Poslijepodne jednog fena

Compagnie Non Nova (Francuska)

Nedjelja, 15.6.2014., 17:00
Ponedjeljak, 16.6.2014, 11:00 i 17:00

Predstava za djecu u okviru Festivala novog cirkusa

Trajanje: 40 min.
Cijena ulaznice: 50 kn

www.cienonnova.com

„Čak i kad je sâm Nijinsky prvi put plesao naslovnu ulogu za Debussyjeva Fauna, dvojbeno je da je u svoje publike provocirao stanje čuđenja kakvo je pozdravila glavna ‘balerina’ u čudesnom ‘L’après-midi d’un foehn’ Compagnie Non Nova.(…) Non Nova ono što je u biti gomilica smeća pretvara u nevjerojatno savršenu interpretaciju Debussyjevih pastoralnih nota.“ (Judith Mackrell, The Guardian, UK)

Na zračnim strujama koje kreira sustav osam ventilatora, male plastične vrećice postaju plesači baleta. Magično se otiskuju od poda i, bez da ih dirigent dodiruje, ovi plastični baletani postaju sve više slični ljudima. Tjerani vjetrom umjesto krvotoka, uz pomoć štapa za hodanje ili kišobrana, oni se uzdižu u solo, pas de deux ili grupne baletne numere. „L’après-midi d’un foehn“ je animirano čudo koje će oduševiti djecu, kojoj je predstava primarno namijenjena, iako je ulaz dopušten i odraslima kojima nije strano u sebi pronaći djetinju radost.

Compagnie Non Nova osnovala je Phia Ménard 1998. godine u želji da žongliranju priđe iz drugoga ugla, kroz scensko-dramaturšku strukturu svakog djela. „Non nova, sed nove“ (Ne nove stvari, ali na nov način) kredo je kompanije. Njihovi iznimno uspješni autorski projekti putovali su u više od četrdeset zemalja svijeta, a dvije predstave dosad smo uspjeli vidjeti i u Hrvatskoj – „Jongleur pas confondre“, žonglersku lekciju koja je međunarodnu premijeru imala 2007. godine na Festivalu novog cirkusa, te „P.P.P.“, predstavu s tonom leda na pozornici koja je igrala na festivalskom izdanju 2010.